Bitchu-Takahashi reisgids

Takahashi is een stadje in de bergen van de prefectuur Okayama. De historische stadskern aan de voet van een berg is goed bewaard gebleven. Je vindt er oude samoerai- en handelaarswoningen. Het pronkstuk van het Takahashi staat boven op de berg: Kasteel Matsuyama. Dit is het enige nog originele kasteel in Japan dat boven op een berg gebouwd is en bovendien het oudste.

Het stadje wordt vaak aangeduid als Bitchu-Takahashi om het te onderscheiden van andere steden et dezelfde naam. Tegenwoordig is Japan opgedeeld in prefecturen. Vroeger waren dat provincies, en die provincies hadden vrijwel allemaal een andere naam dan de tegenwoordige prefecturen. Takahashi lag vroeg in de provincie Bitchu.

Te zien in Bitchu-Takahashi

Kasteel Bitchu-Matsuyama

Kasteel Matsuyama wordt ook wel Kasteel Bitchu-Matsuyamagenoemd om jet te onderscheiden van dat andere Kasteel Matsuyama in Shikoku. Het is een van de 12 originele Japanse kastelenKasteel Matsuyama staat op een stijl berg ten noorden van het historische centrum van Bitchu-Takahashi. Van de 12 overgebleven originele kastelen is het de enige gelegen op een bergtop, het is het oudste van de 12 en op 430 meter boven zeeniveau bovendien het hoogst gelegen.

Kasteel Bitchu-Matsuyama werd gebouwd in de 13de eeuw, toen kastelen nog primair dienden als verdedigingswerken. Vandaar ook de locatie bovenop de bergtop. Pas in de 16de eeuw werden kastelen belangrijke administratieve en culturele centra. Nieuwere kastelen herrezen toen op plattere, beter toegankelijk stukken land, maar Kasteel Matsuyama bleef waar het was. En daar staat het nog steeds.

Het kasteel is dan ook nog steeds lastig te bereiken. Vanaf de parkeerplaats doe je 20 minuten over de klim. De trappen leiden via de ruines van het eerste kasteel via de verdedigingsringen naar het hoofdgebouw. Langs de trappen zijn hier en daar observatieplateau’s vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de lager gelegen stad.

天守閣
Kasteel Bitchu-Matsuyama. Afbeelding via Spiegel onder CC BY licentie.