Kurashiki reisgids

Zo’n 20 minuten met de trein ten westen van Okayama belanden we in Kurashiki, een oud handelscentrum. Gelegen aan de kust was het een overslag station van goederen die via zee werden aangevoerd vanaf het eiland Shikoku. Ook vanuit het achterland belandden veel goederen in de witte opslaghuizen van Kurashiki.

Tijdens de Edo periode bestond de goederenstroom hoofdzakelijk uit rijst en suiker, die direct verhandeld werd met Edo, de hoofdstad en toenmalige naam van Tokyo. De handel was zo belangrijk voor Edo dat de Rijksoverheid Kurashiki onder directe controle hield, in plaats van dit over te laten aan de regiobestuurders.

Tijdens de Meji Restoratie, de Japanse industriële revolutie, ontstond in Kurashiki een levendige textiel industrie. De oude textielmolen is bewaard gebleven en is nu een van de toeristische trekpleisters van de stad.

Door de handel waren de inwoners van Kurashiki welvarend. Dit is te zien in de magnifieke gebouwen in het historische centrum. Het eerste museum met westerse kunst in Japan, het Ohara Museum, is gevestigd in een van die gebouwen.