Okayama reisgids

Okayama is na Hiroshima de tweede stad van de Chugoku regio, de meest westelijk gelegen regio op het hoofdeiland Honshu. De stad groeide uit tot het centrum van de regio tijdens de Edoperiode (1603-1867). Ook vandaag nog is Okayama een belangrijk regionaal knooppunt.

De Sanyo Shinkansen tussen Osaka en Hakata sluit hier aan op de enige spoorverbinding tussen Honshu en Shikoku. Verder is Okayama per spoor verbonden met de Japanse Zee kust.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Okayama is Korakuen, een van de mooiste tuinen van Japan samen met onder andere Kenrokuen in Kanazawa. Ook Kasteel Okayama springt in het oog, niet in het minst omdat het gebouw van buiten zwart is.

Het sprookje van Momotaro speelt zich af in de omgeving van Okayama en de locals zijn daar trots op. Overal in de stad wordt je er dan ook aan herinnerd.

Te zien in Okayama

Kasteel Okayama

Kasteel Okayama wordt ook wel het “kraaien kasteel” genoemd. Het kasteel dankt deze bijnaam aan het zwarte exterieur. De vesting werd gebouwd in 1597 maar overleefde helaas de Tweede Wereldoorlog niet. In 1966 werd een replica geconstrueerd. De rivier Asahi-kawa diende als slotgracht en scheidt het kasteel van de tuinen van Korakuen.

De hoofdtoren van Kasteel Okayama telt zes verdiepingen en heeft een modern interieur. Hier vind je een tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel. Slechts één gebouw heeft de verwoesting van de oorlog overleefd. De Tsukimi Yagura dateert uit 1620.

Korakuen

Korakuen is een prachtige Japanse landschapstuin in Okayama en een van de top attracties van de stad. Samen met Kenrokuen in Kanazawa en Kairakuen in Mito is Korakuen een van de drie mooiste landschapstuinen van Japan.

De tuinen liggen aan de rivier Asahi-kawa, die tevens een gedeelte van de slotgracht van Kasteel Okayama vormt. Korakuen werd in opdracht van de kasteelheer in 1687 aangelegd ter vermaak van de adelijke familie en om belangrijke gasten in te ontvangen. Zo nu en dan was het ook het publiek toegestaan van de tuinen te genieten.

In 1884 werden de tuinen eigendom van de prefectuur Okayama en werd Korakuen permanent opengesteld voor het publiek. Tijdens overstromingen in 1934 en de Tweede Wereldoorlog werd behoorlijk wat schade aangericht, maar de tuinarchitecten hebben sindsdien alles in originele staat weten te herstellen.