Hakodate is de derde stad van de eilandprefectuur Hokkaido. De stad ligt op het zuidelijke puntje van het eiland en onderdeel van een van de belangrijkste toegangsroutes. De veerboten vanuit Aomori komen aan in Hakodate, hoewel sinds de opening van de Seikantunnel het aantal veerboten sterk afgenomen is.

Behalve een veerhaven was Hakodate ook een van de eerste Japanse havens die opengesteld werden voor buitenlandse handel na het hermitische isolament van de Edoperiode. De stad heeft hierdoor relatief veel westerse trekjes. De wijk Motomachi waar de westerlingen woonden en het westerse Goryokaku behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden.

Te zien in Hokkaido

Goryokaku

Het fort Goryokaku is een fortificatie in westerse stijl in de stad Hakodate op het Japanse eiland Hokkaido. Dit verdedigingswerk werd gebouwd tegen het einde van de Edoperiode om de strategisch gelegen stad te verdedigen tegen een westerse invasie. Een paar jaar later was Goryokaku het toneel van de strijd tussen de troepen van de shogun en het oppermachtige leger van Keizer Meiji.

Toen die strijd gestreden was, had het fort niet langer een strategische militaire doel en werd het in 1910 omgetoverd tot openbaar park. De ruim duizend kersenbomen langs de slotgracht en in de rest van het park trekken iedere lente een groot publiek.

Begin mei is de beste periode om Hakodate te bezoeken, want dan bloeien de kersenbomen van Goryokaku. Vanaf de uitkijktoren naast het fort heb je een prachtig uitzicht over de volledige vesting. Het park is gratis toegankelijk maar voor de uitkijktoren betaal je toegang (zie details hieronder).

In de korte periode dat Goryokaku in handen was van de shogun in Edo (nu Tokyo) diende het fort als bestuurlijk hoofdkwartier voor heel Hokkaido. Het gebouw waar de bureaucratie gevestigd was werd in 1871 afgebroken maar is inmiddels in detail opnieuw opgebouwd.

Motomachi

Aan het einde van de Edoperiode opende Japan geleidelijk haar landsgrenzen. De eerste haven die geopend werd voor buitenlandse handel (behalve de Nederlandse handelspost Dejima in Nagasaki) was Hakodate. Vanuit Rusland, China en later ook Europa vestigden handelaars zich in de stad. De wijk Motomachi, aan de voet van Mt. Hakodate, was het epicentrum van de buitenlandse gemeenschap.

In Motomachi vind je een aantal Westers-uitziende gebouwen. Zo staat er een Russisch-Ortodoxe kerk, het oude Britse consulaat en de Hakodate Memorial Hall.

Mt. Hakodate

De berg Mt. Hakodate staat 334 meter hoog op de punt van het schiereiland waarop het centrum van de stad Hakodate gebouwd is. Overdag en met name ’s avonds als het donker is, is het uitzicht van Mt. Hakodate spectaculair. Zo spectaculair zelfs dat het behoort tot de 3 mooiste nachtelijke uitzichten van Japan, samen met het uitzicht vanaf Mt. Rokko bij Kobe en Mt. Inasa bij Nagasaki.

De bergtop is bereikbaar per bus en auto maar het is leuker om de kabelbaan te nemen. Aan de top is een gratis uitzichtpunt, een restaurant en een souvenirwinkel.