Openbare WiFi in Japan

Openbare WiFi in Japan

Als je continu verzekert wilt zijn van een stabiele internetverbinding dan adviseren we om een Japanse simkaart te kopen of een Pocket WiFi apparaat te huren. Als je het niet perse nodig vindt om constant verbonden te zijn dan kun je ook in Japan prima van openbare WiFi netwerken gebruik maken. Op een enkele uitzondering na is WiFi gebruik overal gratis.

In Japan vind je in vrijwel alle accommodaties WiFi. Ook veel restaurants, café’s en andere openbare gelegenheden zoals musea en luchthavens is de kans groot dat je verbinding met internet kunt maken. Een aantal grote steden hebben in het centrum grote openbare WiFi netwerken aangelegd.

WiFi op luchthavens en in hotels


Zodra je in Japan uit het vliegtuig stapt kun je op de luchthaven verbinding maken met het openbare WiFi netwerk. Met een eenmalige registratie krijg je gratis toegang tot een onbeveiligde verbinding. Heb je behoefte aan meer veiligheid dan is er op de meeste luchthavens ook een betaalde optie.

De meeste westerse-stijl hotels bieden gratis WiFi aan in het hele gebouw. In sommige duurdere hotels is toegang tot het netwerk een betaalde optie. Traditionele accommodaties zoals ryokan en minshuku hebben vaak ook een internetverbinding, maar soms is die alleen in de lobby beschikbaar.

Openbare WiFi


Steeds meer steden hebben openbare WiFi netwerken aangelegd in het centrum. Zo kun je in steden als Kyoto, Osaka, Kobe en Fukuoka op straat gebruik maken van een openbare verbinding. Ook hebben telecom aanbieders NTT en SoftBank openbare netwerken aangelegd, evenals Japan Railways. De twee onderstaande apps bieden eenvoudig toegang tot veel van deze netwerken, zonder dat je iedere keer opnieuw moet registreren.

Japan Connected-free Wi-Fi

Japan Connected-free Wi-Fi biedt toegang tot ongeveer 200.000 hotspots van een lange lijst van providers. Je registreert je eenmalig in de app waarna je gratis gebruik kunt maken van alle deelnemende netwerken. De Japan Connected-free Wi-Fi app is beschikbaar voor iOS en Android.

FREE Wi-Fi PASSPORT

FREE Wi-Fi PASSPORT is een dienst van SoftBank, Japan’s tweede telecom aanbieder. Met deze dienst krijg je toegang tot ongeveer 400.000 SoftBank hotspots in restaurants, hotels en grote treinstations. Om toegang te krijgen moet je mobiele telefoon verbonden zijn met het SoftBank mobiele netwerk. Je toegangscode voor het WiFi netwerk krijg je door te bellen met een gratis nummer.

VPN voor veiligheid


Verbinding met een openbaar WiFi netwerk is vaak onbeveiligd. Dat betekent dat iemand met kwade wil mogelijk jouw internetverkeer kan onderscheppen. Het is daarom verstandig om je enigszins te verdiepen in hoe het zit met veiligheid van openbare netwerken. Een VPN is een service die al je data versleuteld, waardoor je ook op een onbeveiligde verbinding veilig kunt internetten.

TunnelBear

Een van de hoogst gewaardeerde VPN aanbieders op VPNGids.nl is TunnelBear. Deze aanbieder biedt een beperkt gratis dienst aan. Tot 500 MB kun je gratis van TunnelBear gebruik maken, daarna moet je voor deze service betalen.

1.1.1.1

Deze gratis service beveiligd je verbinding, maar is geen volledige VPN. Bij gebruik van een volledige VPN is je locatie namelijk niet te traceren. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld in Nederland naar Amerikaanse Netflix shows wilt kijken. Als je echt alleen maar op zoek bent naar veiligheid is 1.1.1.1 een prima optie.