Arashiyama reisgids

Arashiyama is een gebied in het westelijke puntje van Kyoto. De naam Arashiyama betekend Storm Berg en het gebied heeft haar naam te danken aan de berg aan de overzijde van de Hozu Rivier die de achtergrond vormt voor dit pittoreske stukje van de stad.

Een directe treinverbinding van Kyoto Station brengt je in ongeveer 15 minuten naar Saga-Arashiyama, het JR station van Arashiyama. Het gebied ten zuiden van het station is een levendige wirwar van straatjes gevuld met leuke winkels en restaurants. Een korte wandeling brengt je bij Togetsukyo Brug. De brug steekt de Hozu Rivier die ergens vlak na de brug van naam verandert en verder stroomt als Katsura Rivier. Aan de overzijde van de brug is een park waar je bij mooi weer heerlijk kunt picknicken.

Als je de straat die over de brug loopt terug neemt in noordelijke richting kom je al snel bij de afslag naar het bamboe bos. Sla links af en laat je verbazen door de schoonheid van duizenden kaarsrechte bamboe stammen.

Loop na het bamboe bos nog even een stukje rechtsaf over het spoor om langs de oude huizen in de rijstvelden te lopen. Een aantal van deze huizen serveren groene thee met Japanse lekkernijen in de tuin, wat een heerlijke manier is om je even te onttrekken aan de massa Japanse toeristen die het bamboebos op de foto willen zetten.

Arashiyama ligt in Kyoto, dus er is natuurlijk een lange lijst aan tempels en schrijnen waaruit je er een paar zult moeten kiezen. Als je één tempel moet kiezen uit die lange lijst, kies dan voor Tenryu-ji. Deze tempel staat op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst en is het hoofdkwartier van de Rinzai school binnen het Boeddhisme.

Vanuit Saga-Arashiyama rijdt er een toeristisch treintje de bergen in langs de diepe ravijnen van de Katsura Rivier. Het treintje brengt je naar Kameoka, aan de andere kant van het gebergte. Van daaruit kun je een traditionele Japanse gondel terug nemen stroomafwaarts naar de Togetsukyo Brug.

Als je liever geniet van de vrije natuur kun je vanuit Saga-Arashiyama ook een reguliere trein richting Kameoka nemen en uitstappen bij Hozu-Kyo station. Dit is een station op een van de bruggen over het ravijn waardoor de Hozu Rivier stroomt. Van hieruit kun je prachtige wandelingen maken.