Hikone reisgids

Aan de noord-oost zijde van het Biwa Meer in de prefectuur Shiga ligt de kleine stad Hikone. Met de trein reis je er vanaf Kyoto in iets minder dan een uur naartoe.

Hikone is onlosmakelijk verbonden aan het belangrijkste herkenningspunt van de stad: Kasteel Hikone.

Te zien in Hikone

Genkyu-en

Een Japans kasteel is niet compleet zonder tuin. Aan de voet van de heuvel waarop Kasteel Hikone gebouwd is ligt Genkyu-en, de kasteeltuin. De tuin werd aangelegd in 1677 door de vierde heer van het kasteel, Naooki Ii.

Het is heerlijk om in het theehuis in de tuin te genieten van een kop traditionele Japanse groene thee, natuurlijk met een traditionele Japanse lekkernij.

Kasteel Hikone

De bouw van Kasteel Hikone begon in 1603, maar werd pas in 1622 afgerond. Het kasteel, middelpunt van het stadje Hikone, was jarenlang de zetel van de heer van de provincie Omi, de naam van het gebied dat ongeveer overeenkomt met het huidige Shiga.

De reden dat de bouw vertraging op liept was de installatie van de eerste shogun Tokugawa. Tokugawa was heer van een van de provincies waaruit Japan bestond.

Vaak werden er korte oorlogen gevoerd tussen legers van de verschillende heren. Tokugawa was dit zat en besloot, met succes, om Japan te herenigen. Om de heersers van de provincies onder de duim te houden liet hij ze hun eigen kasteel bouwen of uitbreiden. Wel onder de voorwaarde dat ze de helft van het jaar in hun eigen kasteel zouden wonen en de helft van het jaar in het kasteel van Tokugawa in de hoofdstad Edo, het huidige Tokyo.

Om te voorkomen dat de provincie heren rare ideeën zouden krijgen werd hen verplicht dat tijdens het halve jaar dat ze in hun eigen kasteel woonden hun familie in Edo zou verblijven. Zodra de heren naar Edo reisden moest hun familie terug om in het eigen kasteel te wonen. Mocht een heer tijdens een verblijf in zijn eigen kasteel dus rare ideeën krijgen dan had Tokugawa zijn familie als chantagemiddel achter de hand. Zo waren de provincie heren dus eigenlijk vleugellam geworden op militair gebied.

Kasteel Hikone, het kasteel van de heer van Omi, is een van de 12 overgebleven kastelen uit de Edo periode die nog in originele staat zijn. Het kasteel is niet zo groot en Kasteel Himeji, de grootste van de andere 11 op dat lijstje. Het is desalniettemin prachtig en zeker een bezoek waard.