Op ongeveer een uur reizen met de trein vanaf Osaka ligt Himeji, een kleine (voor Japanse begrippen, er wonen “slechts” een half miljoen mensen) maar bruisende havenstad.

Als stad bestaat Himeji pas sinds 1889, maar de geschiedenis gaat veel verder terug dan dat. Ergens halverwege de veertiende eeuw werd de eerste steen van het kasteel gelegd. In die tijd was Japan een lappendeken van graafschappen, elk met een eigen bestuurder die zijn administratieve apparaat, leger van samoerai en zijn onderkomen traditiegetrouw vestigde in een kasteel. Japan stond dus vol met kastelen in die tijd en rond de kastelen vormden zich vanzelf dorpen en steden. Bijzonder is dat ten eerste het kasteel van Himeji enorm is en dat ten tweede het kasteel als een van de weinige overgebleven originele kastelen nog steeds staat.

Het bruisende centrum van de stad ligt in het gebied tussen het treinstation in het kasteel. Via de overdekte winkelstraat Miyuki-dori loop je in ongeveer 15 minuten naar het kasteel.

Miyuki-dori
De bruisende overdekte winkelstraat Miyuki-dori loop van het treinstation naar Kasteel Himeji.

Hoewel het kasteel de meest bekende en in het oogspringende hotspot van de stad is, biedt Himeji meer. Zo ligt in de bossen net buiten de stad het eeuwenoude tempelcomplex van Engyo-ji, een uitstekende plek om het spirituele Japan te ervaren.

Himeji is uitstekend bereikbaar met directe treinverbindingen vanaf Kyoto, Osaka en Kobe in het oosten en Okayama in het westen. Ook de meeste Shinkansen treinen uit die richtingen maken hier een stop.

Sightseeing Loop Bus

Veel van wat er in Himeji te zien is, is te zien in de omgeving van het kasteel. Vlak achter Kasteel Himeji liggen het Kunstmuseum en het Literatuurmuseum. Ook de tuinen van Koko-en liggen vlak naast het kasteel. Vanaf het station zijn al deze bezienswaardigheden makkelijk te voet te bereiken, maar heb je niet zo veel tijd voor je bezoek dan kun je gebruik maken van de Sightseeing Loop Bus.

De Sightseeing Loop Bus rijdt vanaf het station tegen de klok in rond het kasteel en stopt bij alle bezienswaardigheden. Een enkele rit kost ¥ 100. Voor ¥ 300 heb je een dagkaart.

De Sightseeing Loop Bus dienstregeling begint om 9:00. De laatste rit begint om 17:00. Een rondje, begin en einde bij het station, duurt ongeveer 20 minuten. Afhankelijk van de dag van de week en het tijdstip rijden de bussen iedere 15 of 30 minuten.

Te zien in Himeji

mrt
20
Ikebana tentoonstelling / Koko-en
20 – 25 maart 2019
Ikebana is de Japanse kunst van het bloemschikken. Laat je inspireren door deze fragiele, elegante kunstvorm.

mrt
30
Kersenbloesem / Kasteel Himeji
30 maart – 7 april 2019
Rond Kasteel Himeji staan 1.000 kersenbomen die begin april allemaal tegelijkertijd in bloei staan. Dit zorgt voor een prachtig spektakel.

nov
10
Kasteel Himeji light-up / Kasteel Himeji
10 – 26 november 2019
De avond valt vroeg maar het is nog prettig buiten. Geniet van een prachtig verlicht Kasteel Himeji.

Abonneer op kalender

Ervaar Japan offline