Kyoto reisgids: openbaar vervoer | overnachten | tours & excursies | bezienswaardigheden | evenementen

Reis naar Kyoto en ervaar de oude hoofdstad van Japan, een stad die je absoluut niet mag missen. De stad is kleinschaliger dan de andere belangrijke Japanse steden. Hierdoor is het een prettige stad om te voet of op de fiets te verkennen. Wandel of fiets langs de Kamo Rivier of het Filosofenpad.

De meest traditionele buurten vind je in het noorden en oosten van de stad, met vele tempels en tuinen. Het gebied rond de Sanjo en Shijo straten is moderner, met veel leuke winkels en restaurants. Kyoto is een stad met geschiedenis, maar ook een bruisende stad met veel festivals die er elk seizoen weer anders uitziet.

Kyoto is een bruisende stad, maar voor Japanse begrippen geen grote stad. Van 794 tot 1868 was de stad hoofdstad van Japan. Het stratenstelsel van het huidige centrum dateert uit de begindagen van deze periode. De stad is systematisch opgebouwd in een roostervorm met het Keizerlijk Paleis in het midden. Ook in het hedendaagse Kyoto kun je makkelijk je weg vinden dankzij dit systematische stratenstelsel.

Historische kaart uit 1696
Op deze historische kaart uit 1696 is het roostervormige stratenstelsel goed te zien. Deze afbeelding is publiek domein en beschikbaar via Wikimedia Commons.

Openbaar vervoer

Het systematische stratenstelsel van de stad maakt het makkelijk om buslijnen uit te zetten. Iedere hoek van de stad is dan ook uitstekend bereikbaar per bus. De meeste buslijnen beginnen of eindigen bij Kyoto Station, het grootste treinstation van de stad.

Bus

De belangrijkste buslijnen voor buitenlandse bezoekers zijn de 3 lijnen van de Raku Bus:

  • lijn 100 begint bij Kyoto Station en rijdt via de oostzijde van de stad langs belangrijke trekpleisters als Kiyomizu-dera, Gion, Heian Jingu en Ginkaku-ji
  • lijn 101 begint eveneens bij Kyoto Station en rijdt de westelijke route langs Kasteel Nijo, Kitano Tenmangu en Kinkaku-ji naar Kitaoji Bus Terminal
  • lijn 102 verbindt via een noordelijke route Kitaoji Bus Terminal met Ginkaku-ji en stopt bij Kinkaku-ji en het Keizerlijk Paleis

Met de City Bus One-Day Pass reis je 1 dag onbeperkt met de bus door de stad. Deze pas is verkrijgbaar bij het Bus Information Center bij de bus terminal van Kyoto Station.

Metro

Het metronetwerk in de stad bestaat uit slechts twee lijnen. De Karasuma-lijn loopt dwars door de stat van noord naar zuid. De Tozai-lijn loopt eveneens dwars door de stad maar in van oost naar west. De twee lijnen kruisen elkaar bij de kruising van de grote straten Karasuma en Oike, vlak bij het winkelgebied van Sanjo en Shijo.

Trein

De trein is nauwelijks een optie. Van de belangrijke trekpleisters zijn alleen Fushimi Inari en Kasteel Nijo makkelijk met de trein te bereiken. Reis je echter in de richting van Arashiyama dan kun je het beste een trein nemen van Kyoto Station.

Overnachten in Kyoto

Kyoto is een stad van cultuur en traditie. Je kunt er dan ook prima overnachten in traditionele accomodatie. Kies bijvoorbeeld een ryokan of een minshuku in Higashiyama of de wijk rond Higashi Hongan-ji. Je kunt echter ook uitstekend overnachten in westers comfort. Voor de budget-gebonden reizigers heeft de stad een behoorlijke keuze uit hostels en guest houses.

Sanjo & Shijo

De beste wijk in Kyoto om te overnachten is het gebied rond Sanjo & Shijo. Hier verblijf je op loopafstand van veel van de bezienswaardigheden van de stad, maar ook de restaurants en het nachtleven. En hoewel je hier centraal zit, vind je hier niet de duurste hotels.

Sanjo & Shijo

Bekijk hotels in het gebied rond Sanjo & Shijo.

Higashiyama

In het gebied tussen Yasaka Jinja en Kiyomizu-dera kun je uitstekend terecht in traditioneel Japanse luxe. In een aantal historische huizen zijn ryokans gevestigd. De steegjes in deze historische wijk zijn prachtig om te verkennen.

Higashiyama

Bekijk hotels in Higashiyama.

Kyoto Station

Het stationsgebied vormt een prima uitvalsbasis om de stad en omgeving te verkennen. Rond het station vind je een aantal grote hotels en iets verder weg een aantal prima guest houses. Rond het station heb je een uitgebreide keuze aan restaurants en winkels. Bovendien zit je vlakbij de belangrijkste bus terminal van de stad.

Kyoto Station

Bekijk hotels in het gebied rond Kyoto Station.

Tours & excursies

Te zien in Kyoto

Bestemming in beeld

Evenementen in Kyoto

jul
17
Gion Festival: Yamaboko Optocht (Sakimatsuri) / Yasaka Jinja
17 juli 2019
De eerste ronde van de Gion Festival optocht bestaat uit 20 praalwagens die door het centrum van Kyoto trekken.

jul
24
Gion Festival: Yamaboko Optocht (Atomatsuri) / Yasaka Jinja
24 juli 2019
Tijdens de tweede ronde van de Gion Festival Optocht rijden zo'n 10 praalwagens door het centrum van Kyoto.

sep
14
Seiryu-e festival / Kiyomizu-dera
14 – 15 september 2019
Tijdens dit festival pareert een blauwe draak over het terrein van de tempel.

nov
11
Herfstbladeren / Nanzen-ji
11 – 30 november 2019
Als de herfstbladeren rood beginnen te kleuren veranderen de bossen rond de tempel Nanzen-je in een waar spektakel.

Abonneer op kalender

Gerelateerde artikelen