Reis naar Kyoto en ervaar de oude hoofdstad van Japan, een stad die je absoluut niet mag missen. Kyoto is kleinschaliger dan de andere belangrijke Japanse steden. Hierdoor is Kyoto een prettige stad om te voet of op de fiets te verkennen. Wandel of fiets langs de Kamo Rivier of het Pad der Filosofen.

De meest traditionele buurten vind je in het noorden en oosten van de stad, met vele tempels en tuinen. Het gebied rond de Sanjo en Shijo straten is moderner, met veel leuke winkels en restaurants. Kyoto is een stad met geschiedenis, maar ook een bruisende stad met veel festivals die er elk seizoen weer anders uitziet.

Te zien in Kyoto

Pad der Filosofen

Het Pad der Filosofen, Tetsugaku no Michi in het Japans of Philosopher’s Walk in het Engels, is een wandelpad dat zich uitstrekt aan de voet van de Higashiyama bergketen aan de oostkant van Kyoto. Het pad loopt langs een jamesaltje met een enorme hoeveelheid kersenbomen op de oevers. Vooral tijdens het sakura-seizoen is het hier heerlijk toeven.

Het Pad der Filosofen loopt tussen Nanzen-ji in het zuiden en Ginkaku-ji in het noorden. Je kunt aan beide kanten beginnen en als je door loopt ben je in 30 minuten aan de andere kant. De meeste wandelaars nemen wat meer tijd om onderweg wat van de bezienswaardigheden mee te krijgen.

Ryoan-ji

Kyoto is de onbetwiste nummer één tempel-stad van Japan. Nergens vind je meer tempels (en schrijnen) dan in Kyoto. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal de moeite van het bezoeken waard zijn. Als je echter een mooie tempel wilt bezoeken is Ryoan-ji zeker een aanrader.

Gelegen in een relatief stille buitenwijk in het noord-westen van Kyoto ligt Ryoan-ji. De tempel staat midden in een enorme tuin. De tuin wordt gezien als een van de best bewaarde “droge tuinen”. Dit type tuin vind je veel in Zen Boeddhistische tempels en bestaat voornamelijk uit kiezels die in rechte lijnen geharkt zijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat Ryoan-ji op de UNESCO Werelderfgoedlijst terecht gekomen is.

Het tempelcomplex is prettig en vooral rustig. De “zen” is overal te vinden. Zoals in de meeste tempels mogen er binnen geen foto’s gemaakt worden, maar hieronder een paar plaatjes van de buitenkant en de tuinen.

Ryoan-ji
Ryoan-ji

Sanjo en Shijo

Als je van winkelen houdt zit je in Kyoto goed. Het belangrijkste winkelgebied vind je rond de straten Shijo en Sanjo. Deze straten lopen parallel aan elkaar en zijn verbonden door Kawaramachi, Shinkyogoku en Teramachi straten.

Shijo en Kawaramachi zijn grote straten met veel verkeer. Hier vind je ook de grote winkels. Luxe internationale merken zoals Gucci en Louis Vuitton vind je naast de grote warenhuizen op Shijo. De meer betaalbare ketens zoals Muji en Uniqlo hebben winkels op Kawaramachi.

Sanjo, Shinkyogoku en Teramachi zijn overdekte winkelstraten alleen toegankelijk voor voetgangers. Alle drie hebben ze hun eigen karakter. Langs Sanjo en Teramachi vind je veel traditionele winkels met wierook en schrijfwaren maar ook moderne winkels met de laatste mode. Shinkyogoku is luider en smaller. Hier vind je winkeltjes met telefoonhoesjes, glitter en bling.

Sanjo en Shijo
Sanjo en Shijo

Sento Gosho

De Sento Gosho is een annex van het Keizerlijk Paleis in Kyoto. De annex werd in 1630 gebouwd als pensioen woning voor Keizer Gomizuno. De keizers na hem die voor hun dood met pensioen gegaan zijn hebben hier ook gewoond.

In 1854 branden de paleizen van Sento Gosho volledig af. De originele gebouwen zijn nooit herbouwd. In plaats daarvan verrees in 1867 op deze plek het Omiya Paleis. Dit paleis dient ook vandaag de dag nog als verblijf en wordt gebruikt door de kroonprins en kroonprinses als ze Kyoto bezoeken.

Een bezoek aan Sento Gosho is alleen mogelijk door mee te gaan met een gratis tour, georganiseerd door de Kiezerlijke Huishoudelijke Dienst. De tour voert door de tuinen rond het paleis maar gaat nergens naar binnen. Engelstalige audiogidsen zijn beschikbaar voor diegenen die de Japans-talige gids niet verstaan.

De gratis tours vinden vier keer per dag plaats, behalve op maandagen. Reserveren is verplicht. Om een reservering te maken moet je je met je paspoort melden bij een het kantoor van de Keizerlijke Huishoudelijke Dienst op het paleizencomplex. Het kantoor is open voor reserveringen van maandag t/m vrijdag van 8:45 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00. Ook zijn er berperkt plaatsen online te reserveren via deze website.

Ervaar Japan offline