Kiyomizu-dera

Kiyomizu-dera is een van de fraaiste tempels in Kyoto. Na een langzame klim door de straatjes de vanaf Gion de berg op lopen via Ninenzaka bereik je de toegangspoort van het tempelcomplex. De poort staat bovenaan een trap en torent groots boven alles uit. Achter de poort betreed je de eeuwenoude houten vloer van de tempelgangen.

Kiyomizu-dera is een onafhankelijke Boeddhistische tempel gesticht in 798. De huidige bouw stamt uit 1633. De tempel bestaat geheel uit hout. Er is bij de bouw geen enkele spijker of schroef gebruikt. De houten palen en planken zijn op ingenieuze wijze met elkaar verbonden. Als je bedenkt dat Japan de meeste aardbevingen ter wereld te verduren krijgt is dit helemaal een knap staaltje.

Een groot gedeelte van de tempel zweeft enkele tientallen meters boven de grond, omhoog gehouden door gigantische houten palen. Precies onder het midden van de Kiyomizu-deravloeit een waterval uit de berg. Aan deze waterval ontleend de tempel haar naam.

Kiyomizu betekend helder water (en dera betekend tempel). Het wordt onder de tempel door drie kanalen geleid, waar bezoekers staan soms wel 30 minuten in de rij om het water uit deze bron te drinken. Het verhaal gaat dat door het water te drinken al je wensen uit komen en dat je knap en slim wordt (mocht je dat nog niet zijn).

In 2007 was Kiyomizu-dera een van de 21 kanshebbers in de running voor Nieuwe Zeven Wereldwonderen. De tempel heeft echter de top 7 niet gehaald.

Pagode

Pagode

Van de twee pagode’s van Kiyomizu-dera staat er een in de buurt van de ingang van het tempelcomplex.

Hoofdhal

Hoofdhal

Kiyomizu-dera is met name bekend om het houten balkon buiten de hoofdhal dat op enorme palen 13 meter boven de grond bungelt.

Otowa Waterval

Otowa Waterval

De Otowa Waterval ligt aan de voet van de hoofdhal van Kiyomizu-dera. Het water wordt verdeeld over 3 stromen. Iedere stroom heeft een andere eigenschap. Zo is er 1 die goed zou zijn voor een lang leven, 1 voor geluk in de liefde en 1 voor academisch succes.

Veelgestelde vragen

Waar ligt Kiyomizu-dera?
De tempel ligt in het zuiden van de wijk Higashiyama, het tempel district van Kyoto. Het leukste is om de via de smalle straatjes vanaf Yasaka Jinja langs de heuvel omhoog te lopen. Onderweg loop je langs allerlei leuke winkeltjes en restaurantjes waar je kunt genieten van specialiteiten typisch voor Kyoto.
Tot welke religie behoort de tempel?
Kiyomizu-dera is een Boeddhistische tempel. Binnen het Japans Boeddhisme zijn een aantal verschillende stromingen. Deze tempel behoorde tot de Hosso-sekte, een van de oudste stromingen binnen de religie in Japan, maar splitste zich in 1965 hiervan af om een eigen stroming te vormen.
Wat zijn de eigenschappen van de drie stromen van de waterval van de tempel?
De Otowa Waterval is verdeeld in drie stromen. Een slok water uit een van de stromen zou afzonderlijk goed zijn voor 1) een lang leven, 2) geluk in de liefde en 3) academisch succes. Maak een keuze uit één van de stromen; het wordt als hebzuchtig beschouwd om van alle drie de stromen water te drinken.

Bereikbaarheid

Vanaf Kyoto Station is de beste manier om Kiyomizu-dera te bereiken per bus. Lijnen 100 en 206 brengen je het dichts in de buurt. Stap uit bij de halte Gojozaka. Vanaf hier is de klim naar de toegangspoort zo’n 15 minuten.

Tickets & tours

Ervaar Japan werkt samen met tour website Viator. Lokale touroperators kunnen via Viator hun aanbod onder de aandacht brengen. Hierdoor heeft Viator het grootste aanbod van lokale ervaring.

Bezoek Kiyomizu-dera

Toegang
¥ 400
Beoordeling