Nara reisgids

Nara is een van de oudste steden van Japan. Nara was de hoofdstad van 710 tot 784, het jaar dat Kyoto die rol overnam. In 2010 vierde Nara haar 1.300 jarig bestaan.

In de dagen als hoofdstad groeide Nara van landelijk handelscentrum tot een ware metropool. Nadat de hoofdstad verplaatst werd naar Kyoto raakte de metropool gedeeltelijk in verval. Het paleis uit die tijd bestaat al heel lang niet meer. Een aantal belangrijke historische punten zijn echter bewaard gebleven.

Als je met de trein naar Nara gaat neem je waarschijnlijk een Kintetsu trein vanuit Osaka of Kyoto. JR heeft ook een station in Nara, maar dat station ligt eigenlijk buiten het centrum. Kintetsu-Nara ligt daarentegen precies goed. Een paar minuten lopen ten oosten van Kintetsu-Nara ligt Nara Park.

Te zien in Nara

Nara Park

Nara Park is een park in de Japanse stad Nara. Het park ligt aan de voet van de berg Wakakusa, aan de oostzijde van de stad. Het park opende in 1880 en sinds die tijd leven er zo’n 1000 Shika-herten. De herten zijn gewend aan de vele bezoekers. Op verschillende plaatsen in het park zijn “herten-koekjes” te koop om aan de herten te voeren. Hoewel de herten over het algemeen vriendelijk zijn, kunnen ze wel eens brutaal aan je jas of je tas sabbelen.

Nara Park is 500 hectare groot. Feitelijk ligt het park in het gebied tussen drie van de belangrijkste bezienswaardigheden van Nara: Todai-ji, Kasuga Jinja en Kofuku-ji.

Todai-ji

Zonder twijfel is Todai-ji het hoogtepunt van Nara. De gigantische hal van deze Boeddhistische tempel is een van de grootste houten bouwwerken op aarde. En alsof dat nog niet voldoende was, staat binnen in het hoofdgebouw van Todai-ji het grootste bronzen Boeddha-beeld van Japan. Je hoeft geen Boeddhistische achtergrond te hebben om onder de indruk te zijn van Todai-ji. De tempel ligt in het prachtige Nara Park.

De bouw van Todai-ji is ter herleiden naar de 8e eeuw, de periode waarin Nara de hoofdstad was van Japan. In de 1200 jaar daarna is het gebouw meerdere keren afgebrand en opnieuw gebouwd. Begin 20ste eeuw stond Todai-ji op instorten. De renovatie duurde bijna 10 jaar. In 1998 plaatste UNESCO Todai-ji op de Werelderfgoedlijst.