Osaka reisgids

Met bijna 3 miljoen inwoners is Osaka de tweede stad van Japan. Waar Tokyo het politieke centrum is, is Osaka van oudsher het middelpunt van de handel. Toen de Japanse samenleving nog een nadrukkelijk klasse-systeem kende had niemand respect voor handelaars. Ze werden ingedeeld onder de laagste klasse, maar verdienden meestal meer dan de mensen die zich in de hoogste klasse bevonden. De cultuur van Osaka komt voort uit de gemoedelijkheid waarmee de handelaren zich niets aantrokken van hun klassering en gewoon lol hadden in hun leven. Die gemoedelijkheid vormt het sterkste contrast met rivaal Tokyo.

Osaka is de belangrijkste stad in de Kansai regio. Samen met Kyoto in het noordoosten en Kobe in het westen vormt de stad een grootstedelijke agglomeratie met 19 miljoen inwoners. De drie grote steden en de daar tussen gelegen voorsteden vormen een aaneengesloten keten van bebouwing.

De stad zelf kent twee belangrijke kernen die je als centrum zou kunnen omschrijving: Kita en Minami. Kita, wat “noord” betekent ligt rond Osaka Station. Hier komen de spoorlijnen vanuit de richting Kyoto en Kobe samen met de spoor- en metrolijnen die het noordelijke gedeelte van de stad ontsluiten. Dit moderne gebied in de wijk Umeda vormt een chique uitgaans- en winkelcentrum dat zich kilometers uitstrekt.

Minami, wat “zuid” betekent, ligt in het gebied tussen de stations Namba en Tennoji in het zuiden van Osaka. Ook dit is een belangrijk spoorknooppunt met verbindingen richting Nara, Wakayama, Koyasan en Kansai Airport. Minami heeft lang het stempel “retro” gehad, maar recent komt ook hier steeds meer vernieuwing kijken.

Openbaar vervoer

Osaka is een moderne stad met een modern openbaar vervoer netwerk. Een uitgebreid metronetwerk doorkruist de stad en rond het centrum loopt een circulaire spoorlijn die de verschillende kernen met elkaar verbindt.

Openbaar vervoer tickets

Zoek en boek je trein, bus en vliegtuig voor je reis door Japan.

Metro

De drukste en meest belangrijke metroverbinding in de stad is de Midosuji-lijn. Deze lijn verbindt de noordelijke buitenwijken met Umeda, het zakencentrum. Onderdeel van het stationscomplex van Umeda is Osaka Station, het grootste JR station van de stad. De Midosuji-lijn loopt verder in zuidelijke richting door het uitgaansgebied rond Shinsaibashi en Namba. Via Tennoji, het grootste station in het zuiden van de stad, loopt de lijn verder de zuidelijke buitenwijken in.

Trein

Osaka is goed bereikbaar per trein. Op de noordelijke hub van Osaka Station en Umeda komen spoorlijnen uit de richting van Kobe en Kyoto samen. Op de zuidelijke hub van Tennoji en Abenobashi komen spoorlijnen vanuit de richting Wakayama, Nara en Kansai Airport bij elkaar. Beide hubs worden met elkaar verbonden via de circulaire Osaka Loop Line. Deze spoorlijn verbindt ook andere stadskernen binnen de metropool met elkaar.

Bus

De metro- en treinverbindingen in Osaka zijn over het algemeen ruim voldoende voor de meeste buitenlandse bezoekers aan de stad. Vind je het leuk om bovengronds door de stad te reizen, dan kom je ook met de bus overal. Let op de volgende punten:

In Osaka stap je de bus binnen via de achterdeur
Je betaalt bij het uitstappen met muntgeld bij de betaalautomaat naast de chauffeur
Binnen het centrumgebied geld een standaard tarief van ¥ 210 per persoon, ongeacht de lengte van de rit

De belangrijkste busverbindingen vanaf Osaka Station zijn:

Osaka Visitors Ticket

Osaka Visitors Ticket

Met het Osaka Visitors Ticket reis je als buitenlandse bezoeker een dag onbeperkt met metro en bus. Bovendien geeft dit ticket korting meer dan 30 bezienswaardigheden.

Overnachten in Osaka

Osaka is een grote stad, dus de locatie van je hotel is erg belangrijk. De Midosuji-lijn metro is de belangrijkste verkeersader van de stad dus is het een logische keuze om in de buurt van een Midosuji-lijn station te verblijven. De stad is een van de grootste handelscentra van Japan, wat betekent dat er veel betaalbare zakenhotels zijn die ook prima geschikt zijn voor reizigers.

Umeda

In dit gebied in het noorden van de stad ligt de grootste transport hub. Hier zit je goed om Osaka te verkennen, maar je hebt ook een goede verbinding met Kyoto en Kobe. In Umeda vind je behalve een goede aansluiting op vervoer ook enorme winkelcentra en honderden restaurants.

Namba

Ook in Namba komen een aantal spoorlijnen samen met de Midosuji-lijn. De buurt zelf is levendig, met veel winkels en restaurants. Wil je wat mee krijgen van het nachtleven in Osaka dan zit je beter in Namba dan in Umeda. Namba is bovendien een goede uitvalsbasis voor dagtrips naar Nara.

Honmachi

Als je niet kunt kiezen tussen Umeda en Namba, als je Osaka niet gebruikt als uitvalsbasis maar de stad zelf wilt ontdekken dan is Honmachi de beste keuze. Honmachi ligt midden tussen Umeda en Namba en is een stuk rustiger maar nog steeds gezellig. Vanuit Honmachi zou je naar Namba of Umeda kunnen wandelen, maar ook hier zit je bovenop de Midosuji-lijn.

Zoek & boek een hotel

Tours & excursies

Ontdek de leukste dingen om te doen in Osaka. Boek tickets en activiteiten online met de besteprijsgarantie! Lees beoordelingen over populaire tours en attracties in Osaka.

Zoek & boek excursies
Bezienswaardigheden in Osaka

Abeno Harukas

De 300 meter hoge wolkenkrabber Abeno Harukas in Osaka is de hoogste wolkenkrabber met observatie dek in Japan.

Kasteel Osaka

Ooit was Kasteel Osaka een formidabel fort en een van de meest gerespecteerde verdedigingswerken van Japan.

Mozu Graven

Mozu Graven

De Mozu Graven is een cluster grafheuvels uit de 4e-6e eeuw die bestempeld zijn als Werelderfgoed.

Osaka Aquarium Kaiyukan

Kaiyukan, het aquarium van Osaka, is een van de grootste en mooiste van Japan. De grootste van de 15 tanks is 9 meter diep.

Shitenno-ji

De Boeddhistische tempel Shitenno-ji is gebouwd in 593 tijdens de introductie van het Boeddhisme in Japan. Het is de eerste door de staat gebouwde tempel.

Sumiyoshi Taisha

Sumiyoshi Taisha

Het Shinto heiligdom Sumiyoshi Taisha is gesticht in de 3de eeuw. De in het oog springende oranje gebouwen zijn gebouwd in puur Japanse stijl.

Tsutenkaku

De opvallende uitkijktoren Tsutenkaku ligt in de retro-wijk Shinsekai in het zuiden van Osaka. In de omliggende wijk ervaar je het echte Osaka.

Universal Studios Japan

Universal Studios Japan in Osaka is het eerste Universal park in Azië en na Tokyo Disney het populairste attractiepark van Japan.

Evenementen in Osaka

14 – 28 maart 2021
Maart sumo-toernooi

Het tweede sumo-toernooi van het jaar wordt gehouden in het Osaka Prefectural Gymnasium in Osaka en begint op de tweede zondag in maart.

Sumo
Osaka
meer info
30 juni – 2 juli 2021
Aizen Matsuri

Het eerste van de drie grote zomerfestivals in Osaka.

Festival
Osaka

Gerelateerde berichten

UNESCO Werelderfgoed in Japan

UNESCO Werelderfgoed in Japan

23 plaatsen zijn aangeduid als UNESCO Werelderfgoed in Japan. 19 locaties zijn cultureel erfgoed en 4 locaties zijn natuurlijk erfgoed.

Osaka

Reizen naar Osaka

Wat zijn de beste opties voor het reizen van Nederland naar Osaka? En wat zijn de mogelijkheden als je vanaf Tokyo komt?

5 onsen stadjes in de buurt van Osaka

De beste manier om even helemaal te ontspannen tijdens je Japan reis is een bezoek aan een onsen. Dit zijn de 5 leukste onsen stadjes in de buurt van Osaka.

Hoogste torens van Japan

In Japan is 27% van het land vlak genoeg om op te bouwen. Grond is schaars dus wordt er de hoogte in gebouwd. Dit zijn de hoogste torens van Japan.