Met bijna 3 miljoen inwoners is Osaka de tweede stad van Japan. Waar Tokyo het politieke centrum is, is Osaka van oudsher het middelpunt van de handel.

Toen de Japanse samenleving nog een nadrukkelijk klasse-systeem kende had niemand respect voor handelaars. Ze werden ingedeeld onder de laagste klasse, maar verdienden meestal meer dan de mensen die zich in de hoogste klasse bevonden.

De cultuur van Osaka komt voort uit de gemoedelijkheid waarmee de handelaren zich niets aantrokken van hun klassering en gewoon lol hadden in hun leven. Die gemoedelijkheid vormt het sterkste contrast met rivaal Tokyo.

Te zien in Osaka

Kasteel Osaka

Het kasteel van Osaka is een van de meest bekende kastelen van Japan. Het speelde een belangrijke rol in de vereniging van de verschillende regio’s van Japan in de 16de eeuw. In 1583 begon Toyotomi Hideyoshi aan de bouw van zijn kasteel dat een kopie moest worden van het kasteel van Oda Nobunaga, zijn voorganger en eerste initiatiefnemer van de vereniging van Japan. Het kasteel van Hideyoshi overtrof dat van Oda op alle fronten. In 15 jaar tijd groeide Kasteel Osaka uit tot een formidabel fort.

Na een verloren gevecht in 1615 tussen de manschappen van Hideyoshi’s zoon en het leger van de shogun, die op dat moment over Japan heerste, viel het kasteel. De shogun, Tokugawa, begon in 1620 met het herstellen van de schade dat het kasteel opgelopen had tijdens het gevecht. De muren die in die periode door de samurai gebouwd zijn staan er nog steeds.

In 1660 en 1665 werd het kasteel getroffen door de bliksem. Beide keren resulteerde dit in een grote brand. Het kasteel raakte hierna in verval. In 1843 werd een poging ondernomen tot herstel. In 1868 werd de heerschappij over Japan overgedragen van de shogun naar de keizer, die eeuwen lang in ballingschap had geleefd in Kyoto. Tijdens onrusten rond de overdracht werd Kasteel Osaka in brand gestoken en bijna geheel verwoest.

In 1928 nam de burgemeester van Osaka het initiatief om het kasteel te laten herstellen. Echter niet met originele materialen. Een gedeelte van het hoofdgebouw werd opgetrokken van beton. Tussen 1995 en 1997 werd het kasteel volledig hersteld in de glorie van haar hoogtijdagen.

Osaka Aquarium Kaiyukan

Kaiyukan, het aquarium van Osaka, is een van de mooiste aquaria van Japan. Met name de flora en fauna uit de Grote Oceaan wordt op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier tentoongesteld. Het aquarium telt in totaal 15 tanks waarvan de grootste 9 meter diep is.

Je begint je bezoek aan Kaiyukan op de 8ste verdieping en loopt in een spiraal naar beneden rond de grootste tank. Een aantal tanks zijn vanaf verschillende verdiepingen te zien waardoor je het waterleven vanaf verschillende perspectieven kunt bewonderen.

Tsutenkaku

Een van de meest in het oog springende herkenningspunten in het zuiden van Osaka is de toren Tsutenkaku. De toren ligt midden in de wijk Shinsekai (新世界), wat “nieuwe wereld” betekend. Deze wijk werd ontwikkeld voor de Tweede Wereldoorlog en in de decennia erna vrij grondig verwaarloosd.

De wijk Shinsekai is een levendige, maar erg retro-aandoende wijk. De straten van de wijk lopen in een soort stervorm allemaal richting Tsutenkaku. Dit gebied is het absolute downtown van Osaka. Tsutenkaku werd gebouwd in 1912.

Tijdens de oorlog werd de toren gesloopt omdat er staal nodig was, maar in 1956 herrees er een nieuwe toren. Deze toren staat nog steeds trots met een hoogte van 103 meter. Op 91 meter hoogte kijk je vanaf het observatiedek over heel Shinsekai. In 2015 is een nieuw dakterras bovenop het observatiedek in gebruik genomen.

Shitenno-ji

Shitenno-ji in Osaka is een van de oudste tempels van Japan en de eerste die door de staat gebouwd is. Prins Shotoku liet de tempel bouwen in 593 tijdens de introductie van Boeddhisme in Japan. Door de eeuwen heen is het complex meerdere malen door brand verwoest maar iedere keer is het volledig herbouwd volgens het originele ontwerp.

In de vijf verdiepingen tellende pagoda staat een altaar opgedragen aan prins Shotoku. De Gokuraku-jodo tuin zou een afspiegeling zijn van het Westelijke Paradijs van de Amida Boeddha. Daarmee was Shitenno-ji een mooi stukje promotie voor de toen nog nieuwe religie die door de eeuwen heen verweven geraakt is met de Japanse cultuur.

Universal Studios Japan

Universal Studios Japan, vaak afgekort als USJ, in Osaka was het eerste park dat Universal Studios bouwde in Azië. Het park opende in 2001 haar deuren en is inmiddels het meest bezochte attractiepark van Japan na Tokyo Disney.

Het volledige scala van attracties die je verwacht in een attractiepark van dit formaat zijn aanwezig. Universal Studios Japan is opgedeeld in 8 zones: Hollywood, New York, San Francisco, Jurassic Park, Waterworld, Amity Village, Universal Wonderland en The Wizarding World of Harry Potter.

Buiten de poorten van het park ligt de Universal Citywalk Osaka, een groot winkelcentrum met een paar officiële Universal Studios hotels, winkels met merchandise en restaurants.

Ervaar Japan offline