Mito reisgids

De stad Mito ligt iets meer dan een uur te noordoosten van Tokyo. Het is de hoofdstad van de prefectuur Ibaraki en met een bevolking van iets meer dan 260.000 inwoners is het een vrij kleine stad. Mito was de thuisbasis van de Mito familie, een van de drie meest invloedrijke families tijdens de Edoperiode. De stad staat bekend om natto, gefermenteerde sojabonen. De omliggende prefectuur is beroemd vanwage de aardbeien die er gekweekt worden.

De grootste trekpleister in Mito is niet de natto of de aarbeien maar de prachtige tuin Kairakuen. Dit park met meer dan 3.000 pruimenbomen is in 1841 aangelegd door Tokugawa Nariaki, een van de nazaten van de machtige Tokugawa familie, als gift aan de inwoners van de stad.

Te zien in Mito

Kairakuen

Samen met Kenrokuen in Kanazawa en Korakuen in Okayama wordt Kairakuen gezien als een van de drie mooiste landschapstuinen van Japan. Kairakuen ligt in Mito, de hoofdstad de prefectuur Ibaraki, ongeveer een uur ten noorden van Tokyo.

Waar Kenrokuen en Korakuen in eerste instantie aangelegd zijn als privé tuinen van de lokale leenheren is Kairakuen vanaf de opening in 1841 altijd open geweest voor het publiek. De tuin werd aangelegd in opdracht van Tokugawa Nariaki, de vader van de laatste shogun van Japan. Dat Tokugawa verder keek dan alleen zijn eigen gewin is in de loop van de geschiedenis wel duidelijk geworden. Hij speelde een belangrijke rol bij de Meiji-restauratie. De naam Kairakuen betekent Park om Samen van te Genieten.

Hoewel Kairakuen het hele jaar prachtig is, komen de meeste bezoekers er speciaal voor naar Mito in de periode eind februari tot eind maart. Dan zorgt de bloei van de ruim 3.000 pruimenbomen in het park voor palet van wit, roze en rood. Het Mito Pruimen Festival vindt ieder jaar in deze periode plaats.

Naast de pruimenbomen vind je in Kairakuen ook een bamboebos, een cederbos en het traditionele Japanse gebouw Kobuntei.