Het complex van Taiyuinbyo ligt naast Tosho-gu, en dat is geen toeval. Tosho-gu is het mausoleum van Tokugawa Ieyasu, Taiyuinbyo is het mausoleum van zijn kleinzoon Tokugawa Iemitsu. Het ontwerp van het complex lijkt erg op dat van Tosho-gu, maar het is met opzet iets ingetogener. Iemitsu had veel respect voor zijn grootvader en kon dus moeilijk een mausoleum bouwen dat hem zou overtreffen.

Overigens als je eerst Taiyuinbyo dan valt dat ingetogenere niet op want ook deze tempel is rijkelijk gedecoreerd met bladgoud, iets wat vrij ongebruikelijk is voor Japanse tempels.

Voor de Meiji-restauratie was het gebruikelijk dat Boeddhistische en Shintoistische symbolen door elkaar gebruiken werden in tempels en heiligdommen. Toen de Meiji-periode aanbrak in 1868 werden de twee religies uit elkaar gehaald. Uitzondering waren de Tokugawa mausolea van Tosho-gu en Taiyuinbyo. De symboliek werd hier in tact gelaten. Wel krijgen beide gebouwen een duidelijke religieuze aanwijzing. Opvallend is dat Tosho-gu een Shinto altaar werd maar dan Taiyuinbyo onder de Boeddhistische Rinno-ji tempel kwam te vallen.

Bezoek Taiyuinbyo

Toegangsprijs

¥ 550

Beoordeling

Ervaar Japan offline