Ogasawara Eilanden reisgids

De Ogasawara Eilanden, buiten Japan ook wel Bonin-eilanden genoemd, is een eilandengroep in de Grote Oceaan zo’n 1.000 kilometer ten zuiden van Tokyo. Bestuurlijk gezien vallen de eilanden onder de authoriteit van de hoofdstad van Japan.

Van de in totaal 9 Ogasawara Eilanden zijn alleen Chichijima (letterlijk: Vader-eiland) en Hahajima(letterlijk: Moeder-eiland) bewoond. Verdeeld over deze twee eilanden wonen ongeveer 2.700 mensen. De enige verbinding met het vaste land is een ferry vanuit Tokyo. Die reis duurt 24 uur.

De Ogasawara Eilanden liggen op ongeveer dezelfde hoogte als Okinawa en hebben een soortgelijk subtropisch klimaat. Toeristen komen graag naar de eilanden vanwege de ongedwongen laid-back sfeer. Snorkelen, duiken, whale watching en surfen zijn dan ook populaire activiteiten. Ook de regenwouden zijn prettig om in te vertoeven.

Te zien in Ogasawara Eilanden

Chichijima Eiland

Chichijima Eiland is de grootste van de Ogasawara Eilanden. Van deze eilandengroep, 1.000 kilometer ten zuiden van Tokyo, zijn alleen Chichijima Eiland en Hahajima Eiland bewoond. De bergen van dit eiland zijn bedekt met tropisch regenwoud en de hagelwitte stranden zijn vaak volledig verlaten. De natuurlijke schoonheid en afgelegenheid maken Chichijima Eiland de perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte van de hoofdstad.

De enige manier om de Ogasawara Eilanden te bereiken is per ferry vanaf Tokyo. Na een bootreis van 24 uur arriveert de ferry in Futami Port op Chichijima Eiland, het enige dorp van enig formaat op de eilandengroep. Dit is ook waar je de meeste hotels, hostels en pensions vindt. Bij het toeristisch informatiepunt in Futami Port kun je reserveringen maken voor de meeste outdoor activiteiten op het eiland.

Een van de populairste outdoor activiteiten is whale-watching. Ook dolfijnen zijn dagelijks te zien. Verschillende touroperators bieden tours aan naar de zwemgebieden zodat je met de walvissen en dolfijnen kunt zwemmen. Hoewel de meeste operators alleen tours in het Japans aanbieden zijn er ook een paar die Engels-sprekende gidsen in dienst hebben.

Hahajima Eiland

Naast Chichijima Eiland is Hahajima Eiland één van de twee bewoonde eilanden van de Ogasawara Eilanden. Hahajima Eiland is iets kleiner en ligt 40 kilometer ten zuiden van Chichijima. Ook Hahajima is bedekt in regenwoud en heeft een aantal prachtige stranden. Populaire activiteiten zijn dan ook snorkelen, duiken, whale-watching en hiking.

Om het unieke ecosysteem van Hahajima Eiland te bewaren is het niet toegestaan om planten, zaden of dieren mee te nemen van en naar het eiland. Wandelen buiten de paden en kamperen is op het hele eiland streng verboden en bezoekers wordt aangeraden zoveel mogelijk gebruik te maken van fiets en benenwagen.

Het enige dorp van formaat op het eiland is Oki Port, de haven waar de ferry vanaf Chichijima aanmeert. Het dorp bestaat uit een paar woningen en enkele pensions. Mogelijkheid tot eten is er eigenlijk alleen in de accommodaties.