Tokyo reisgids

Reis naar Tokyo voor een absoluut unieke ervaring. Met ruim 13 miljoen inwoners die 24 uur per dag als mieren door elkaar krioelen is de hoofdstad van Japan een stad zoals geen andere. De stad biedt een verscheidenheid aan urban citycapes waar elk district een eigen geschiedenis en sfeer heeft.

De neon lichten van Shinjuku, de tempels van Asakusa en het drukste zebrapad ter wereld op Shibuya Crossing, Tokyo is een unieke ervaring.

Om je te helpen het meeste uit je reis naar de hoofdstad van het oosten te halen helpt Ervaar Japan je met het vinden van het perfecte hotel, de beste excursies en uitgebreide informatie over deze fantastische stad.

Openbaar vervoer

Om een miljoenenstad als Tokyo soepel te laten draaien is een uitgebreid en efficiënt openbaarvervoersnetwerk nodig. Zo uitgebreid en efficiënt dat het openbaarvervoerssysteem in Tokyo het meest uitgebreide en drukste ter wereld is. Waar je ook moet zijn in de hoofdstad, er is altijd wel een metro, trein of bushalte in de buurt.

Metro

De metro van de hoofdstad is de drukste ter wereld. Dagelijks reizen ruim 8 miljoen mensen met de metro, verdeeld over 13 lijnen. Het systeem is zo uitgebreid dat er 2 vervoersbedrijven verantwoordelijk zijn voor de dienstregeling.

De grootste van de 2 exploitanten in Tokyo Metro. Dit bedrijf exploiteert 9 van de 13 lijnen. De overige 4 lijnen worden beheert door Toei Metro.

Dat er 2 bedrijven betrokken zijn bij de uitvoeren van de metrodiensten zorgt voor de nodige hindernissen voor onwetende toeristen. Overstappen van een lijn van Tokyo Metro naar een lijn van Toei Metro betekent ook een nieuw kaartje kopen. Op sommige stations moet je hiervoor het station uit, op andere stations zijn speciale overstap-poortjes.

Gelukkig is er een metro pas waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van alle 13 metrolijnen zonder iedere keer losse kaartjes te hoeven kopen.

Tokyo Metro Pass

Reis met gemak door het grootstedelijke Tokio met een metropas van 24, 48 of 72 uur. Vermijd het gedoe van individuele tickets kopen en bespaar geld met onbeperkte toegang tot alle Tokio Metro- en Toei-metrolijnen. Hotellevering is inbegrepen.

Info & prijzen
Trein

De belangrijkste treinverbinding in Tokyo is de Yamanote-lijn van JR East. Deze ringlijn van 35 kilometer verbindt de belangrijkste wijken van de hoofdstad. Treinen doen er een uur over om het rondje te rijden en iedere trein stopt op ieder station. Tijdens de drukste momenten van de dag vertrekt er van ieder station ieder 2 á 3 minuten een trein in beide richtingen. Geen wonder dat de Yamanote-lijn de drukste spoorlijn ter wereld is.

Andere belangrijke lijnen waar je als bezoeker mee te maken krijgt zijn:

Bus

De bus is een stuk minder populair onder toeristen. Niet omdat het moeilijk is om een bus te nemen, maar omdat het uitgebreide netwerk van metro’s en treinen je eigenlijk overal heen kan brengen waar je heen wilt. Neem je toch de bus in Tokyo, let dan op de volgende punten:

Voor de meeste bussen betaal je een vast bedrag van ¥ 210 per rit, ongeacht de afstand die je reist
In alle bussen stap je vooraan in en betaal je bij de automaat bij de chauffeur
Je kunt cash betalen maar een prepaid kaart of een dag-pas is een stuk eenvoudiger, verkrijgbaar bij de chauffeur
Vind eenvoudig je route met deze handige bus-planner
Overnachten in Tokyo

Tokyo staat bekend als een van de duurste steden ter wereld. Wat betekent dat voor reizigers op zoek naar een betaalbare hotelkamer? Gelukkig is er ook in de hoofdstad een goed aanbod aan budget hotels. Een andere uitdaging is om de beste plek in de stad te vinden om te overnachten.

Shinjuku

De beste wijk in Tokyo om te overnachten is Shinjuku. Hier ligt het drukste treinstation van de stad. Je hebt van hieruit verbinding met alle uithoeken. Bovendien telt Shinjuku zelf een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Booking.com Hotels.com

Tokyo Station / Marunouchi

Ook in het gebied rond Tokyo Station zit je uitstekend gesitueerd om de hoofdstad te ontdekken. Tokyo Station is het begin- en eindpunt van de meeste Shinkansen lijnen. Reis je vanuit elder in Japan dan is de kans groot dat je hier uit de trein stapt. Rond het station vind je de grote warenhuizen, een keur aan restaurants en het Keizerlijk Paleis.

Booking.com Hotels.com

Roppongi

Veel reguliere bezoekers van Tokyo vinden Roppongi “the place to stay”. Behalve goede hotels valt hier 24 uur per dag wat te beleven. Overdag kun je uitstekend winkelen in Roppongi. ‘s Nachts teelt het nachtleven hier wierig. Het voelt als een hippe, trendy buurt. Het enige nadeel van Roppongi is dat de Yamanote-lijn hier niet stopt. Je reist dus iets minder makkelijk naar de andere wijken van de stad.

Booking.com Hotels.com
Tours & excursies

Ontdek de leukste dingen om te doen in Tokyo. Boek tickets en activiteiten online met de besteprijsgarantie! Lees beoordelingen over populaire tours en attracties in Tokyo.

Vind dingen om te doen
Tokyo Tower
Te zien in Tokyo
Evenementen in Tokyo
Abonneer op kalender
Gerelateerde artikelen