Reis naar Tokyo voor een absoluut unieke ervaring. Met ruim 13 miljoen inwoners die 24 uur per dag als mieren door elkaar krioelen is de hoofdstad van Japan een stad zoals geen andere. De stad biedt een verscheidenheid aan urban citycapes waar elk district een eigen geschiedenis en sfeer heeft.

De neon lichten van Shinjuku, de tempels van Asakusa en het drukste zebrapad ter wereld op Shibuya Crossing, Tokyo is een unieke ervaring.

Om je te helpen het meeste uit je reis naar de hoofdstad van het oosten te halen helpt Ervaar Japan je met het vinden van het perfecte hotel, de beste excursies en uitgebreide informatie over deze fantastische stad.

Te zien in Tokyo

Ameya Yokocho

Ameya Yokocho is een markt half overdekt door de Yamanote-lijn tussen de stations Ueno en Okachimachi. Ooit verkochten de marktkramen hoofdzakelijk snoepgoed. Ameya Yokocho vertelt als Snoepwinkel Steeg en wordt door de locals ook wel Ameyo genoemd. Het ‘Ame’ gedeelte duidt ook op Amerika. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond hier een zwarte markt waar veel import uit Amerika verhandeld werd.

Tegenwoordig is Ameya Yokocho een levendige markt met kleding, vis, gedroogde etenswaren en specerijen. Bij een van de vele eettentjes zit je gegarandeerd goed voor een betaalbare portie streetfood. De winkeliers bepalen hun eigen openingstijden, maar de meeste kraampjes zijn open van 10:00 tot 20:00 en gesloten op woensdagen.

Meiji Jingu

Meiji Jingu is een Shinto heiligdom opgedragen aan Keizer Meiji, de eerste keizer die na de Edoperiode waar echt aan de macht was. Het heiligdom ligt in Yoyogi Park, het grootste stadspark van Tokyo. Het beboste park biedt een welkome verademing van de immense drukte van de metropool.

In 1920 werd Meiji Jingu opgedragen aan de toen inmiddels 8 jaar overleden keizer en zijn vrouw Keizerin Shoken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het heiligdom volledig verwoest maar snel daarna weer helemaal opnieuw opgebouwd.

De grofweg 100.000 bomen van het bos rond Meiji Jingu zijn stuk voor stuk gedoneerd vanuit iedere uithoek van Japan. Het heiligdom is een van de meest populaire heiligdommen van Japan. Tijdens hatsumode, de eerste gang naar een Shinto heiligdom in het nieuwe jaar, bezoeken ruim 3 miljoen Japanners Meiji Jingu.

Odaiba

Odaiba is een groot artificieel eiland in de baai van Tokyo. Je vind hier veel hypermoderne en zelfs rare gebouwen. Odaiba is hoofdzakelijk een winkel- en entertainmentgebied.

Het eiland heeft een turbulente geschiedenis achter de rug. Het begon in 1853 als een serie van zes forten. Daiba in het Japans betekend plaats waar kanonnen staan. In 1928 werd een van de daiba’s omgetoverd tot park. Het park is er nog steeds. Met de rest van het eiland werd pas na de wereldtentoonstelling van 1985 wat gedaan. Er werden in no-time moderne gebouwen uit de grond gestampt in de hoogtijdagen van de tweede helft van de jaren ’80.

Toen in 1991 in Japan de economische bubbel met enorm geweld uit elkaar spatte werd Odaiba in een klap een soort spookeiland. Een groot gedeelte van de nieuwe gebouwen stond leeg en de nog braakliggende grond bleef onbebouwd. In 1996 werd het bestemmingsplan aangepast. Nu mochten ook winkels en entertainmentbedrijven zich hier komen vestigen. Sindsdien is Odaiba uitgegroeid tot een waar paradijs voor vermaak.

Senso-ji

Senso-ji is de oudste en meest significante tempel van Tokyo. De tempel is gewijd aan de bodhisattva Kannon, de Boeddhistische god van troost en genade. De legende gaat dat in het jaar 628 twee visser een beeld van Kannon vonden in de Sumida Rivier die door Asakusa stroomt. Het dorpshoofd was diep onder de indruk van de betekenis die dit had en bouwde zijn huis om tot altaar voor Kannon.

Iedere bezoeker van Senso-ji moet eerst onder de enorme lantaarn van Kaminarimon door. De tempel wordt gescheiden van de straat door een indrukwekkende poort, de Kaminarimon (oftewel Bliksem Poort). In deze massief uitziende poort hangt een enorme papieren lantaarn die fel rood gekleurd is.

Binnen de poort voert de Nakamise-dori, met winkeltjes aan beide kanten, naar het hoofdgebouw. De winkeltjes langs Nakamise-dori verkopen allerlei souvenirs en zijn onderdeel van de traditie. Al vanaf het begin worden hier souvenirs verkocht aan pelgrims die hun gang maakten naar Senso-ji.

Veel toeristen uit binnen- en buitenland bezoeken Senso-ji. In de directe omgeving vind je een hoop restaurants die strijden om de hongerige meute. Handgemaakte noedels, sushi en tempura worden gezien als lokale specialiteiten.

De Senso-ji tempel ligt in het hart van de wijk Asakusa. Vanuit het centrum van Tokyo kom je hier het makkelijkst met de metro.

Shibuya Crossing

Het is een beetje moeilijk te meten, maar Shibuya Crossing is waarschijnlijk de drukste voetgangersoversteekplaats ter wereld. Iedere keer dat er een voetgangerslicht op groen springt krioelt het op de zebrapaden, die in alle richtingen over het kruispunt lopen.

Je vindt Shibuya Crossing in de wijk Shibuya, een van de drukste (uiteraard) wijken van Tokyo. Zonder twijfel de beste plek om het schouwspel gade te slaan is vanuit de Starbucks op de tweede verdieping van het Q-front gebouw. Een plekje aan het raam veroveren is overigens geen makkelijke opgave.

Het ritme van Shibuya Crossing wordt bepaalde door de treinen die het naast gelegen station Shibuyaaandoen. Onder andere de Yamanote-lijn stopt hier, wat betekend dat er in de spits 2 keer per minuut een volle trein leegloopt. Zodra de laatste trein vertrokken is, is het ineens doodstil op het kruispunt.

Eigenlijk heb je Shibuya Crossing pas echt in actie gezien als je het schouwspel op een vrijdag of zaterdag avond hebt ervaren. Dan is het nachtleven van Shibuya op zijn hoogtepunt en gaan de hordes gehuld in het licht van de honderden neon-borden in de omgeving.

Tokyo Metropolitan Government gebouw

Gelegen in Shinjuku, het zakelijke hart van Tokyo, staan de twin-towers van het Tokyo Metropolitan Government gebouw. Vanuit hier worden de 23 wijkenvan de hoofdstedelijke metropool en een 26 omliggende steden bestuurd. In het gebied dat overzien wordt vanuit dit gebouw wonen meer dan 35 miljoen mensen. Om het dus het stadhuis van Tokyo te noemen zou de lading niet dekken.

Het gebouw is 243 meter hoog en telt 48 verdiepingen. Zo’n 13.000 ambtenaren zoeken elke dag hun bureau op een van deze verdiepingen. Maar niet alles is kantoor hier. Wat dit gebouw zo interessant maakt is de 45ste verdieping. Op dit niveau vind je in beide torens een observatieplatform. Hier kun je uren over de wijds uitgestrekte urban jungle turen. In beide torens leidt een expres-lift bezoekers in ongeveer 1 minuut naar de observatieplatformen en de toegang is gratis.

Wat het Tokyo Metropolitan Government gebouw ook een leuke bestemming maakt is dat je er waarschijnlijk met de Yamanote-lijn naartoe reist. Doe je dat, dan stap je uit in Shinjuku. Shinjuku station is met 36 sporen, meer dan 200 in- en uitgangen en dagelijks maar liefst 3,6 miljoen reizigers het drukste treinstation ter wereld. Het complex is werkelijk gigantisch. Alleen in het station zou je al een dag rond kunnen struinen zonder je te vervelen.

Het Tokyo Metropolitan Government gebouw staat tussen de andere wolkenkrabbers in de zakenwijk Shinjuku. Uiteraard is ook deze locatie uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.

Tokyo Skytree

Toen Japan van analoge televisie overstapte op digitaal bleek dat Tokyo Tower, de tv zendmast voor de metropool, niet hoog genoeg was om het beoogde gebied te dekken. Over de jaren heen waren er teveel hoge gebouwen rond Tokyo Tower gebouwd. Er werd gekozen voor het bouwen van een nieuwe toren voor de zenders. In 2012 opende Tokyo Skytree. Met een hoogte van 634 is deze nieuwe toren bijna twee keer zo hoog als zijn voorganger en is ook meteen de hoogste vrijstaande toren (niet te verwarren met het hoogste gebouw) ter wereld.

De Tokyo Skytree is het middelpunt van een nieuw ontwikkeld commercieel complex met kantoorgebouwen, winkels en restaurants: Tokyo Skytree Town. Ook in de toren zelf, op ongeveer 350 meter hoogte, is een restaurant gevestigd.

Onderdeel van Tokyo Skytree Town is het overdekte winkelcentrum Solamachi, met een ruim aanbod aan zowel winkels als restaurants. Ook is er een prachtig stadspark aangelegd in het complex waar bezoekers van kunnen genieten. Verder vind je er ook een planetarium het het Sumida Aquarium.

Tokyo Tower

Tokyo Tower werd in 1958 gebouwd om als televisie zendmast voor de metropool. In 1961 werden er ook radio antenne’s geïnstalleerd. Naast de verhuur van antenne’s aan Japan’s grootste radio en televisie stations zorgt ook het observatie-dek voor een groot deel van de inkomsten.

Tokyo Tower is met 333 meter de op een na hoogste toren van Japan. Toen Japan in 2011 volledig over wilde stappen op digitale televisie signalen bleek deze hoogte niet voldoende om heel Tokyo en omgeving van signaal te kunnen voorzien. Op 29 februari 2012 werd de Tokyo Skytree geopend als nieuwe zendmast voor digitale televisie.

Het heeft geen zin te ontkennen dat de architect van Tokyo Tower eerst heel lang naar de Eiffel Toren heeft zitten kijken.Tokyo Tower is overigens geen exacte kopie. Om aan de eisen van luchtvaartveiligheid te voldoen is de toren wit en oranje geschilderd. Iedere vijf jaar krijgt de toren een nieuw likje verf.

Onder de toren staat FootTown, een vier verdiepingen tellend complex met een aantal restaurants, het Guinness World Records Museum Tokyo en het Tokyo Tower Wax Museum.

Het openbaar vervoer biedt ruimschoots mogelijkheid om bij Tokyo Tower te komen.

Tokyo Water Bus

Zoals op zoveel plaatsen in de wereld waren de waterwegen van Tokyo vroeger de belangrijkste manier om goederen de stad in en uit te voeren. Dat werk is intussen grotendeels overgenomen door vrachtauto’s. Het enige vervoer wat niet verdwenen is is het personenvervoer. Tokyo heeft vier waterbuslijnen.

De Sumida River-lijn vaart op en neer tussen Asakusa en de Hinode Pier. Met de Asakusa-Odaiba Direct-lijn vaar je van Asakusa direct naar Odaiba. De Odaiba-lijn verbindt de Hinode Pier met Harumi en wordt naast toeristen ook veel gebruikt door forenzen. De Tokyo Big Sight-Palette Town-lijn brengt je van de Hinode Pier direct naar het bruisende entertainmentdistrict van Odaiba.

Vooral de Sumida River-lijn, die ook een stop maakt bij de Hamarikyu Tuinen, 35 minuten vanaf Asakusa, is een populaire toeristische route. Elke brug waar je onderdoor vaart is anders. Je vaart langs traditionele Japanse huizen ingeklemd tussen moderne flatgebouwen.

Toyosu Vismarkt

Na jaren uitstel opende de Toyosu vismarkt op 1 oktober 2018 ter vervanging van de verouderde Tsukiji vismarkt. Bijna elke ochtend opent de markt om 3 uur ’s nachts. De eerste uren is het vooral druk op het veiling. Hier wordt verse vis verkocht aan handelaren.

Via een observatie corridor en een observatie dek kan iedere bezoeker de veiling gadeslaan. Vanaf de observatie corridor kijk je uit over de veilinghal. Door de glazen afscheiding komt nauwelijks geluid heen, dus je ervaart hier maar een gedeelte van de hectiek. Vanaf observatie dek daarentegen ben je op een barrière na direct in de veilinghal. Je hoort, ziet en ruikt alles.

Naast de veiling zit het groothandel-gedeelte. Dit gedeelte is alleen toegankelijk voor bedrijfsmatige kopers zoals visboeren en restauranthouders. Kijkers kunnen vanaf de observatie corridor toch nog wat opvangen van de handel. Op de bovenverdieping van het groothandel-gedeelte vind je restaurants die de verse vis direct serveren.

De Uogashi Yokocho Market is toegankelijk voor iedereen. Hier wordt gehandeld in minder bederfelijke waar zoals messen, ingemaakte groente en thee.

Op de vroegere Tsukiji vismarkt konden ook individuele kopers vis kopen, maar de nieuwe Toyosu vismarkt richt zich op dat gebied uitsluitend op bedrijfsmatige kopers. Voor de toerist is het ook niet meer mogelijk om tussen de viskramen door te struinen en de sfeer te proeven. Het enige wat je er nog kunt proeven van de vis is wat ervan geserveerd wordt in de restaurants.

Ueno Park

Ueno Park is een groot stadspark in Tokyo en het grootste stadspark in Japan. Wat nu Ueno Park is was vroeger grondgebied van de Kanei-ji tempel. De tempel werd vrijwel volledig met de grond gelijk gemaakt in de onrusten die volgden op de Meiji-restauratie. Kanei-ji moest de stad beschermen tegen het kwaad.

Tegenwoordig is Ueno Park het groene hart van de metropool. Inwoners van alle 23 speciale wijken van Tokyo komen hier in de lente graag genieten van de bloesemende kersenbomen. Het park trekt overigens het hele jaar door flink wat bezoekers. Een aantal musea zijn in het park gevestigd evenals Ueno Zoo. Ook liggen er een aantal Boeddhistische tempels en Shinto heiligdommen verspreid over het gebied.

Ueno Zoo

Ueno Zoo is een dierentuin in Tokyo. De dierentuin werd in 1882 geopend en is daarmee het oudste dierenpark in Japan. Het ligt in het grootste stadspark Ueno Park, net ten noorden van station Ueno. De meest bekende inwoners van het park zijn de reuzenpanda’s.

Yoyogi Park

Yoyogi Park is een van de grootste stadsparken van Tokyo, de hoofdstad van Japan. Bos, grasvelden en vijvers wisselen elkaar af. Veel locals komen hier om te joggen, te picknicken en van de buitenlucht te genieten.

Voor Yoyogi Park een park werd was het de locatie van het Olympisch Dorp van de Spelen van 1964 en daarvoor een residentiëel gebied van het Amerikaanse leger.

Het grondgebied van Meiji Jingu ligt tegen Yoyogi Park aan.

Ervaar Japan offline