Tokyo

Tokyo reisgids

Reis naar Tokyo voor een absoluut unieke ervaring. Met ruim 13 miljoen inwoners die 24 uur per dag als mieren door elkaar krioelen is de hoofdstad van Japan een enorme stad zoals geen andere. De stad biedt een verscheidenheid aan urban citycapes waar elk district een eigen geschiedenis en sfeer heeft.

De neon lichten van Shinjuku, de tempels van Asakusa en het drukste zebrapad ter wereld op Shibuya Crossing, Tokyo is een unieke ervaring.

Om je te helpen het meeste uit je reis naar de hoofdstad van het oosten te halen helpt Ervaar Japan je met het vinden van het perfecte hotel, de beste excursies en uitgebreide informatie over deze fantastische stad.

Openbaar vervoer


Om een miljoenenstad als Tokyo soepel te laten draaien is een uitgebreid en efficiënt openbaarvervoersnetwerk nodig. Zo uitgebreid en efficiënt dat het openbaarvervoerssysteem in Tokyo het meest uitgebreide en drukste ter wereld is. Waar je ook moet zijn in de hoofdstad, er is altijd wel een metro, trein of bushalte in de buurt.

Metro

De metro van de hoofdstad is de drukste ter wereld. Dagelijks reizen ruim 8 miljoen mensen met de metro, verdeeld over 13 lijnen. Het systeem is zo uitgebreid dat er 2 vervoersbedrijven verantwoordelijk zijn voor de dienstregeling.

De grootste van de 2 exploitanten in Tokyo Metro. Dit bedrijf exploiteert 9 van de 13 lijnen. De overige 4 lijnen worden beheert door Toei Metro.

Dat er 2 bedrijven betrokken zijn bij de uitvoeren van de metrodiensten zorgt voor de nodige hindernissen voor onwetende toeristen. Overstappen van een lijn van Tokyo Metro naar een lijn van Toei Metro betekent ook een nieuw kaartje kopen. Op sommige stations moet je hiervoor het station uit, op andere stations zijn speciale overstap-poortjes.

Gelukkig is er een metro pas waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van alle 13 metrolijnen zonder iedere keer losse kaartjes te hoeven kopen.

Trein

De belangrijkste treinverbinding in Tokyo is de Yamanote-lijn van JR East. Deze ringlijn van 35 kilometer verbindt de belangrijkste wijken van de hoofdstad. Treinen doen er een uur over om het rondje te rijden en iedere trein stopt op ieder station. Tijdens de drukste momenten van de dag vertrekt er van ieder station ieder 2 á 3 minuten een trein in beide richtingen. Geen wonder dat de Yamanote-lijn de drukste spoorlijn ter wereld is.

Andere belangrijke lijnen waar je als bezoeker mee te maken krijgt zijn:

 • Keihin-Tohoku-lijn: Van JR East rijdt van Yokohama naar Saitama via de stations Shinagawa, Tokyo en Ueno
 • Chuo-lijn: Van JR East rijdt midden door de stad van oost naar west
 • Shonan-Shinjuku-lijn: Van JR East brengt je naar Odawara en Kamakura
 • Odakyu: Een private spoorwegonderneming die Tokyo verbindt met Hakone
 • Keikyu: Ook een private lijn die het centrum verbindt met de luchthaven Haneda
 • Keisei: Een private lijn richting de luchthaven Narita

Bus

De bus is een stuk minder populair onder toeristen. Niet omdat het moeilijk is om een bus te nemen, maar omdat het uitgebreide netwerk van metro’s en treinen je eigenlijk overal heen kan brengen waar je heen wilt. Neem je toch de bus in Tokyo, let dan op de volgende punten:

 • Voor de meeste bussen betaal je een vast bedrag van ¥ 210 per rit, ongeacht de afstand die je reist
 • In alle bussen stap je vooraan in en betaal je bij de automaat bij de chauffeur
 • Je kunt cash betalen maar een prepaid kaart of een dag-pas is een stuk eenvoudiger, verkrijgbaar bij de chauffeur

Overnachten in Tokyo


Tokyo staat bekend als een van de duurste steden ter wereld. Wat betekent dat voor reizigers op zoek naar een betaalbare hotelkamer? Gelukkig is er ook in de hoofdstad een goed aanbod aan budget hotels. Een andere uitdaging is om de beste plek in de stad te vinden om te overnachten.

Shinjuku

De beste wijk in Tokyo om te overnachten is Shinjuku. Hier ligt het drukste treinstation van de stad. Je hebt van hieruit verbinding met alle uithoeken. Bovendien telt Shinjuku zelf een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Tokyo Station / Marunouchi

Ook in het gebied rond Tokyo Station zit je uitstekend gesitueerd om de hoofdstad te ontdekken. Tokyo Station is het begin- en eindpunt van de meeste Shinkansen lijnen. Reis je vanuit elder in Japan dan is de kans groot dat je hier uit de trein stapt. Rond het station vind je de grote warenhuizen, een keur aan restaurants en het Keizerlijk Paleis.

Roppongi

Veel reguliere bezoekers van Tokyo vinden Roppongi “the place to stay”. Behalve goede hotels valt hier 24 uur per dag wat te beleven. Overdag kun je uitstekend winkelen in Roppongi. ’s Nachts teelt het nachtleven hier wierig. Het voelt als een hippe, trendy buurt. Het enige nadeel van Roppongi is dat de Yamanote-lijn hier niet stopt. Je reist dus iets minder makkelijk naar de andere wijken van de stad.

Tours & excursies

Ontdek de leukste dingen om te doen in Tokyo. Boek tickets en activiteiten online met de besteprijsgarantie! Lees beoordelingen over populaire tours en attracties in Tokyo.

Zien & doen in Tokyo


Ameya Yokocho

De markt Ameya Yokocho ligt half onder het verhoogde spoor van de Yamanote-lijn in Tokyo. Het is een van de drukste markten van de stad.

Ghibli Museum

De animatiestudio Studio Ghibli van Miyazaki Hayao is een van de meest toonaangevende animatie producenten van Japan.

Meiji Jingu

Het Shinto heiligdom Meiji Jingu ligt midden in het grootste stadspark van Tokyo. De rust hier vormt een mooi contrast met de drukte van de metropool.

Nationaal Museum voor Westerse Kunst

Dit museum huisvest werken van onder andere Rubens, Brueghel en Van Gogh. Het gebouw zelf staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Odaiba

Het eiland Odaiba in de Baai van Tokyo is een van de winkel- en entertainment gebieden van de hoofdstad.

Senso-ji

Senso-ji is de oudste Boeddhistische tempel van Tokyo. De vele bezoekers komen niet alleen voor de tempel, ook voor de winkeltjes eromheen.

Shibuya Crossing

Waarschijnlijk vormen de zebrapaden buiten Shibuya Station in Tokyo de drukste oversteekplaats ter wereld.

Sumoworstelen

In januari, mei en september is het Grote Toernooi van het sumoworstelen in Tokyo. De toernooi vinden plaats in de Kokugikan Sumo Arena.

Tokyo Metropolitan Government gebouw

Op een van de bovenste verdiepingen van het Tokyo Metropolitan Government gebouw ligt een (gratis) observatiedek.

Tokyo Skytree

De in het oog springende Tokyo Skytree is de hoogste toren van Japan en heeft een prachtig uitzicht over de hoofdstad van Japan.

Tokyo Tower

De Tokyo Tower is een kopie van de Eiffeltoren. En zoals de Eiffeltoren het symbool van Parijs is, is Tokyo Tower het symbool van Tokyo.

Tokyo Waterbus

De Tokyo Waterbus biedt een ontspannende manier om de hoofdstad van Japan te verkennen over het water.

Toyosu Vismarkt

De vismarkt in Tokyo is altijd een populaire toeristische attractie geweest. In 2018 verhuisde de vismarkt naar een nieuwe locatie in Toyosu.

Ueno Park

Ueno Park is een van de grootste parken van Tokyo met een aantal musea en Ueno Zoo. Tijdens het kersenbloesemseizoen is het park de place to be.

Yoyogi Park

Yoyogi Park is een van de grootste stadsparken van Tokyo. Het is een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de drukte van de metropool.

City Guides


Er zijn nog geen City Guides beschikbaar voor Tokyo.

Van ons blog


 • Bezoek een sumo training
  Zonder twijfel is sumoworstelen de meest iconische sport van Japan. Behalve het sportieve aspect is de sport vergeven van traditie en cultuur. Waarschijnlijk is de oorsprong te herleiden naar een rituele dans die werd uitgevoerd om de goden van de oogst gunstig te stemmen. Hoe oud de gebruiken precies zijn is moeilijk vast te stellen,Meer lezen over “Bezoek een sumo training”
 • De 10 grootste steden van Japan
  Japan is een bijzonder land met veel afwisseling. Naast de traditie en cultuur heeft het land ook enorme steden. Dit zijn de 10 grootste steden van Japan.
 • 8 beste ryokan in Japan
  Ervaar de traditionele Japanse gastvrijheid op z’n best in een ryokan, een typisch Japans pension. Dit zijn de beste ryokan in Japan.
 • Yamanote-lijn in beeld
  De Yamanote-lijn is de drukste spoorweg ter wereld en een van de belangrijkste verkeersaders van Tokyo. Lees alles over deze machtige spoorlijn.
 • Sake, samoerai en thee ceremonies bij Maikoya
  Wat zou jij willen zien op jouw reis naar Japan? Bereid je voor en boek alvast een paar culturele ervaringen bij Maikoya.
 • 10 leuke hostels in Tokyo
  Je kunt in Japan prima terecht als je reisbudget wat krapper is. Dit zijn 10 leuke hostels in Tokyo waar je heel betaalbaar kunt overnachten.