Nagasaki reisgids

Nagasaki is een charmante havenstad op het eiland Kyushu en de hoofdstad van gelijknamige prefectuur. Als een van de Japanse havens het dichts bij het Aziatische vasteland heeft Nagasaki door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de internationale handel. Ook tijdens de ruim 250 jaar durende Edoperiode waarin Japan zichzelf hermetisch afsloot voor de rest van de wereld.

Japan had zich afgesloten van de rest van de wereld, maar de rest van de wereld wilde toch graag Japan in. Veel landen wilden behalve handel drijven ook missionarissen sturen om toch maar te proberen de Japanners te overtuigen van hun religie. Alleen de Nederlanders waren content met alleen een handelspositie. Van de Nederlandse delegatie ging geen religieuze dreiging uit. Dus werd het Nederland toegestaan een handelsmissie te bouwen op het eiland Dejima, voor de kust van Nagasaki.

Voor de kust van de kust van de stad ligt nog een noemenswaardig eiland: Gunkanjima. Onder dit eiland ligt een inmiddels uitgeputte kolenmijn. Tijdens de hoogtijdagen van de mijn woonden er op het eiland, dat 450 meter lang en 150 meter breed is, ruim 5.000 mensen. Dit resulteerde in de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld, en dat record staat nog steeds. In 1974 werd de mijn gesloten en alle inwoners moesten het eiland verlaten. De verlaten appartementen staan nog deels en vormen een bizarre spookstad.

In de recentere geschiedenis trof rampspoed Nagasaki toen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog na Hiroshima hier de tweede atoombom werd gegooid.

Openbaar vervoer

Nagasaki ligt op een schiereiland en is per spoor verbonden met de rest van Kyushu via de JR Nagasaki-lijn. Vanaf Osaka en Tokyo reis met de Shinkansen naar Fukuoka of Tosu en stap daar over op de Nagasaki-lijn.

Openbaar vervoer tickets

Zoek en boek je trein, bus en vliegtuig voor je reis door Japan.

Tram

Net als veel locals kiezen bezoekers in Nagasaki vaak voor de tram. Vier tramlijnen verbinden de belangrijkste gebieden van de stad met elkaar. Vanaf het centraal station liggen de belangrijkste bezienswaardigheden op minder dan 10 minuten per tram.

Net als bij veel bussen in Japan stap je bij een tram in via de achterdeur. Je betaalt aan de bestuurder op het moment dat je uitstapt. De standaardprijs voor een rit is ¥ 130, ongeacht de reisafstand. Ga je een dag op ontdekking in de stad, dan loont het om voor ¥ 500 een dagkaart aan te schaffen.

Het tramnetwerk van Nagasaki is zo opgezet dat je vanaf vrijwel iedere halte zonder overstap naar vrijwel iedere andere halte in de stad kunt reizen. Mocht je echter toch een keer over moeten stappen, vraag dan bij het uitstappen uit de eerste tram om een transfer ticket.

Op de website van de VVV van Nagasaki staat een handig kaartje met alle tramlijnen en bezienswaardigheden.

Overnachten in Nagasaki

Het centrum van Nagasaki is vrij compact en als je je wandelschoenen bij je hebt liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand. Maak ie liever gebruik van de tram, dan is een hotelmin de buurt van een tramhalte een goede keuze. Je zit prima in de buurt van het centraal station, maar ook in de wijk rond Dejima zitten een aantal leuke hotels.

Nagasaki Station

Arriveer je met de trein dan is een hotel in de buurt van het station prettig. Vanuit hier heb je een goede tram-verbinding met bezienswaardigheden in zowel het noorden van de stad als het centrum ten zuiden van het stationsgebied.

Dejima

Het vroegere eiland Dejima is de oude Hollandse handelspost waar de stad bekend om staat. Dejima is al lang geen eiland meer en ligt nu aan de zuidelijke rand van het centrum. Chinatown en de Hollandse Helling liggen om de hoek.

Zoek & boek een hotel

Tours & excursies

Ontdek de leukste dingen om te doen in Nagasaki. Boek tickets en activiteiten online met de besteprijsgarantie! Lees beoordelingen over populaire tours en attracties in Nagasaki.

Zoek & boek excursies
Bezienswaardigheden in Nagasaki
Dejima

Dejima

Het kunstmatige eiland Dejima in Nagasaki was eeuwenlang de enige plek waar Nederlanders handel mochten drijven met Japan.

Gunkanjima

Gunkanjima

Op het nu verlaten eiland Gunkanjima woonden ooit duizenden mijnwerkers. Bezoek de spookstad op het eiland onder begeleiding.

Hollandse Helling

Hollandse Helling

Ooit was in Nagasaki Hollands synoniem voor westers. Toen westerse handelaren zich in de stad vestigden dacht iedereen dat ze Hollands waren.

Mount Inasa

Mount Inasa

De berg Mount Inasa toornt met 333 meter hoog uit boven het centrum van de zuidelijke stad Nagasaki. Het uitzicht is spectaculair.

Nagasaki Vredespark

Park van de Vrede

Het Park van de Vrede in Nagasaki is aangelegd ter nagedachtenis aan de atoombom die in 1945 de stad verwoeste.

Suwa Jinja

Suwa Jinja

In het heiligdom Suwa Jinja vindt ieder jaar van 7 t/m 9 oktober het grootste festival van Nagasaki plaats.

Gerelateerde berichten

UNESCO Werelderfgoed in Japan

UNESCO Werelderfgoed in Japan

23 plaatsen zijn aangeduid als UNESCO Werelderfgoed in Japan. 19 locaties zijn cultureel erfgoed en 4 locaties zijn natuurlijk erfgoed.

Top 5 Werelderfgoed in Japan

De rijke cultuur van Japan is gewaarborgd door UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit zijn de meest interessante Werelderfgoed locaties in Japan.