Nagasaki reisgids

Nagasaki is een charmante havenstad op het eiland Kyushu en de hoofdstad van gelijknamige prefectuur. Als een van de Japanse havens het dichts bij het Aziatische vasteland heeft Nagasaki door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de internationale handel. Ook tijdens de ruim 250 jaar durende Edoperiode waarin Japan zichzelf hermetisch afsloot voor de rest van de wereld.

Japan had zich afgesloten van de rest van de wereld, maar de rest van de wereld wilde toch graag Japan in. Veel landen wilden behalve handel drijven ook missionarissen sturen om toch maar te proberen de Japanners te overtuigen van hun religie. Alleen de Nederlanders waren content met alleen een handelspositie. Van de Nederlandse delegatie ging geen religieuze dreiging uit. Dus werd het Nederland toegestaan een handelsmissie te bouwen op het eiland Dejima, voor de kust van Nagasaki.

Voor de kust van de kust van de stad ligt nog een noemenswaardig eiland: Gunkanjima. Onder dit eiland ligt een inmiddels uitgeputte kolenmijn. Tijdens de hoogtijdagen van de mijn woonden er op het eiland, dat 450 meter lang en 150 meter breed is, ruim 5.000 mensen. Dit resulteerde in de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld, en dat record staat nog steeds. In 1974 werd de mijn gesloten en alle inwoners moesten het eiland verlaten. De verlaten appartementen staan nog deels en vormen een bizarre spookstad.

In de recentere geschiedenis trof rampspoed Nagasaki toen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog na Hiroshima hier de tweede atoombom werd gegooid.

Openbaar vervoer

Net als veel locals kiezen bezoekers in Nagasaki vaak voor de tram. Vier tramlijnen verbinden de belangrijkste gebieden van de stad met elkaar. Vanaf het centraal station liggen de belangrijkste bezienswaardigheden op minder dan 10 minuten per tram.

Net als bij veel bussen in Japan stap je bij een tram in via de achterdeur. Je betaalt aan de bestuurder op het moment dat je uitstapt. De standaardprijs voor een rit is ¥ 130, ongeacht de reisafstand. Ga je een dag op ontdekking in de stad, dan loont het om voor ¥ 500 een dagkaart aan te schaffen.

Het tramnetwerk van Nagasaki is zo opgezet dat je vanaf vrijwel iedere halte zonder overstap naar vrijwel iedere andere halte in de stad kunt reizen. Mocht je echter toch een keer over moeten stappen, vraag dan bij het uitstappen uit de eerste tram om een transfer ticket.

Tramnetwerk van Nagasaki
Afbeelding via Visit Nagasaki.

Overnachten in Nagasaki

Het centrum van Nagasaki is vrij compact en als je je wandelschoenen bij je hebt liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand. Maak ie liever gebruik van de tram, dan is een hotelmin de buurt van een tramhalte een goede keuze. Je zit prima in de buurt van het centraal station, maar ook in de wijk rond Dejima zitten een aantal leuke hotels.

Nagasaki Station

Arriveer je met de trein dan is een hotel in de buurt van het station prettig. Vanuit hier heb je een goede tram-verbinding met bezienswaardigheden in zowel het noorden van de stad als het centrum ten zuiden van het stationsgebied.

Dejima

Het vroegere eiland Dejima is de oude Hollandse handelspost waar de stad bekend om staat. Dejima is al lang geen eiland meer en ligt nu aan de zuidelijke rand van het centrum. Chinatown en de Hollandse Helling liggen om de hoek.

Zoek & boek een hotel

Warning: Illegal string offset ‘id’ in /home/japanwid/public_html/ervaarjapan/wp-content/plugins/ervaarjapan/blocks/excursies.php on line 10

Tours & excursies

Ontdek de leukste dingen om te doen in Nagasaki. Boek tickets en activiteiten online met de besteprijsgarantie! Lees beoordelingen over populaire tours en attracties in Nagasaki.

Te zien in Nagasaki

Dejima

Voor de kust van Nagasaki ligt het kunstmatige eiland Dejima. Het eiland werd in 1636 aangelegd om de Portugese missionarissen zoveel mogelijk weg te houden van de Japanse bevolking. Enkele jaren later werden de Portugezen verbannen en werd de Nederlandse handelspost hierheen verhuisd. Tijdens de Edoperiode hield Japan de landsgrenzen hermetisch gesloten voor buitenlanders. De machthebbers hadden door dat buitenlandse…

Gunkanjima

Officieel heet het eiland Hashima, maar in de volksmond wordt het Gunkanjima genoemd. Gunkan is het Japanse woord voor slagschip. Vanaf een afstandje heeft Hashima inderdaad veel weg van een slagschip. Gunkanjima is een verlaten eiland voor de kust van Nagasaki. Van 1887 tot 1974 werd er door Mitsubishi steenkool gemijnd op het eiland. Toen het bewoond was,…

Hollandse Helling

De Hollandse Helling, Dutch Slope in het Engels en Oranda-zaka in het Japans, begint met een geplaveid pad dat stijl een heuvel op loopt. Toen Japan de grenzen openstelde aan het begin van de Meijiperiode, vestigden veel Westerse handelaren zich op deze heuvel. Nagasaki had in de twee eeuwen daarvoor alleen een Nederlandse handelspost op…

Mount Inasa

De berg Mount Inasa toornt met 333 meter hoog uit boven het centrum van de zuidelijke stad Nagasaki. Het uitzicht over de binnenstad en de havens zijn spectaculair. Met name ’s nacht. Het nachtelijke uitzicht vanaf de top behoort tot de drie mooiste van Japan, samen met Mount Rokko en Mount Hakodate. Niet ver van het bergstation van de kabelbaan die naar de…

Park van de Vrede

Op 9 augustus 1945, drie dagen na de verwoesting van Hiroshima, werd ook Nagasaki verwoest door een atoombom. Ter nagedachtenis aan deze vreselijke gebeurtenis werd in 1955 het Park van de Vrede aangelegd. Het complex bestaat uit twee parken en een museum. Het Hypocentrum Park ligt precies op de locatie waar de bom explodeerde. Een…

Suwa Jinja

Het Shintoïstische heiligdom Suwa Jinja ligt in de zuidelijke stad Nagasaki. Voor veel inwoners van de stad staat deze schrijn symbool voor een van de belangrijkste lokale festivals van het jaar: Nagasaki Kunchi. Dit festival vindt al ongeveer 400 jaar plaats van 7 t/m 9 oktober. Als havenstad heeft Nagasaki veel invloeden van buitenaf gehad…

Evenementen

Geen evenementen gepland.

Gerelateerde berichten

Top 5 Werelderfgoed in Japan

De rijke cultuur van Japan is gewaarborgd door UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit zijn de meest interessante Werelderfgoed locaties in Japan.

Reizen over de Wereld

Vincent reisde samen met zijn vriendin Suzanne door Japan en legde zijn ervaring vast. Het is altijd leuk om te lezen hoe iemand anders Japan ervaart.

Afbeelding bovenaan deze pagina via Priscilla Du Preez