Nagasaki is een charmante havenstad op het eiland Kyushu en de hoofdstad van gelijknamige prefectuur. Als een van de Japanse havens het dichts bij het Aziatische vasteland heeft Nagasaki door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de internationale handel. Ook tijdens de ruim 250 jaar durende Edoperiode waarin Japan zichzelf hermetisch afsloot voor de rest van de wereld.

Japan had zich afgesloten van de rest van de wereld, maar de rest van de wereld wilde toch graag Japan in. Veel landen wilden behalve handel drijven ook missionarissen sturen om toch maar te proberen de Japanners te overtuigen van hun religie. Alleen de Nederlanders waren content met alleen een handelspositie. Van de Nederlandse delegatie ging geen religieuze dreiging uit. Dus werd het Nederland toegestaan een handelsmissie te bouwen op het eiland Dejima, voor de kust van Nagasaki.

Voor de kust van de kust van de stad ligt nog een noemenswaardig eiland: Gunkanjima. Onder dit eiland ligt een inmiddels uitgeputte kolenmijn. Tijdens de hoogtijdagen van de mijn woonden er op het eiland, dat 450 meter lang en 150 meter breed is, ruim 5.000 mensen. Dit resulteerde in de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld, en dat record staat nog steeds. In 1974 werd de mijn gesloten en alle inwoners moesten het eiland verlaten. De verlaten appartementen staan nog deels en vormen een bizarre spookstad.

In de recentere geschiedenis trof rampspoed Nagasaki toen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog na Hiroshima hier de tweede atoombom werd gegooid.

Te zien in Nagasaki

Dejima

Voor de kust van Nagasaki ligt het kunstmatige eiland Dejima. Het eiland werd in 1636 aangelegd om de Portugese missionarissen zoveel mogelijk weg te houden van de Japanse bevolking. Enkele jaren later werden de Portugezen verbannen en werd de Nederlandse handelspost hierheen verhuisd.

Tijdens de Edoperiode hield Japan de landsgrenzen hermetisch gesloten voor buitenlanders. De machthebbers hadden door dat buitenlandse invloeden slecht waren voor een harmonieuze samenhang van het land. Met name Christenen die naar Japan kwamen om Japanners te bekeren waren een doorn in het oog van de overheid in Edo (nu Tokyo). Alleen de Nederlanders werden niet als bedreiging gezien omdat die echt alleen maar kwamen om handel te drijven.

Dejima is al bijna een eeuw geen eiland meer. Het land rond het eiland is in fases ingepolderd. Een aantal historische gebouwen zijn wel nog of in originele staat of gereconstrueerd. Onder de gebouwen zijn huizen en pakhuizen van de handelaars, muren en poorten. Het is de bedoeling ooit het hele eiland in ere te herstellen en een gracht eromheen te graven, maar zover is het nog lang niet.

Gunkanjima

Officieel heet het eiland Hashima, maar in de volksmond wordt het Gunkanjima genoemd. Gunkan is het Japanse woord voor slagschip. Vanaf een afstandje heeft Hashima inderdaad veel weg van een slagschip.

Gunkanjima is een verlaten eiland voor de kust van Nagasaki. Van 1887 tot 1974 werd er door Mitsubishi steenkool gemijnd op het eiland. Toen het bewoond was, was Gunkanjima een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde. In 1959 woonden er 5.259 mijnwerkers en hun families op het eiland. Dat komt neer op 83.500 mensen per vierkante kilometer.

Gunkanjima Concierge verzorgd tours naar het eiland. Deze tours zijn onder strikte begeleiding want de gebouwen op het eiland kunnen zonder waarschuwing instorten.

Een tour kost ¥ 3.600 op een weekdag en ¥ 3.900 in het weekend per volwassene. Je vertrekt rond 10:30 vanuit Nagasaki voor de overtocht van ongeveer 15 kilometer. Rond 11:10 kom je op het eiland aan. Je hebt er tot 12:30. Rond 13:00 ben je weer terug aan het vaste land. Je kunt de tour ook ’s middags doen. Dan vaar je om 14:00 naar het eiland en ben je om 16:20 weer terug in Nagasaki.

Mt. Inasa

De berg Mt. Inasa toornt met 333 meter hoog uit boven het centrum van de zuidelijke stad Nagasaki. Het uitzicht over de binnenstad en de havens zijn spectaculair. Met name ’s nacht. Het nachtelijke uitzicht vanaf Mt. Inasabehoort tot de drie mooiste van Japan, samen met Mt. Rokko en Mt. Hakodate.

De top is bereikbaar per bus en kabelbaan. Behalve een paar televisie antennes vind je aan de top een restaurant met observatiedek.

Ervaar Japan offline