Gunkanjima

Officieel heet het eiland Hashima, maar in de volksmond wordt het Gunkanjima genoemd. Gunkan is het Japanse woord voor slagschip. Vanaf een afstandje heeft Hashima inderdaad veel weg van een slagschip.

Gunkanjima is een verlaten eiland voor de kust van Nagasaki. Van 1887 tot 1974 werd er door Mitsubishi steenkool gemijnd op het eiland. Toen het bewoond was, was Gunkanjima een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde. In 1959 woonden er 5.259 mijnwerkers en hun families op het eiland. Dat komt neer op 83.500 mensen per vierkante kilometer.

Tot enkele jaren geleden was Gunkanjima nauwelijks te bezoeken. Vanwege de bouwvallige flatgebouwen is het simpelweg niet veilig om er rond te lopen. Dit veranderde toen de UNESCO het eiland in 2015 erkende als Werelderfgoed. De mogelijkheden om het eiland te bezoeken zijn sindsdien toegenomen, maar nog steeds geldt dat slechts een deel van het eiland toegankelijk is en alleen onder strikte begeleiding.

軍艦島 (Battleship Island) 2008
Afbeelding via kntrty onder CC BY licentie.

Je kunt Gunkanjima alleen bezoeken met een georganiseerde tour. Er zijn slechts 4 aanbieders van dit soort tours. De aanbieder Gunkanjima Concierge onderscheidt zich met een Engels-talige website van de andere 3.

Een basis excursie kost ¥ 4.300. Voor een meerprijs krijg je ook toegang tot het museum. Je vertrekt rond 10:30 vanuit Nagasaki voor de overtocht van ongeveer 15 kilometer. Rond 11:15 kom je op Gunkanjima aan. Je hebt er tot 12:40. Rond 13:15 ben je weer terug aan het vaste land. Je kunt de tour ook ’s middags doen. Dan vaar je om 13:15 naar het eiland en ben je om 16:20 weer terug in Nagasaki.

Bereikbaarheid

Evenementen

Geen evenementen gepland.

Tickets & tours

Zoek tours

Bezoek Gunkanjima

Toegangsprijs
¥ 4.300
Beoordeling

Afbeelding bovenaan deze pagina via Jordy Meow.