Het eiland Yakushima ligt ten zuiden van Kyushu en hoort tot de prefectuur Kagoshima. De “claim to fame” voor dit eiland zijn de Yakushima Sugi, ook wel Yakusugi genoemd. Sugi betekent ceder en de oudste exemplaren van Japan staan op Yakushima.

De bijnaam Yakusugi is overigens alleen weggelegd voor bomen van 1.000 jaar oud of ouder. Die staan er nog al wat op Yakushima, met de oudste naar schatting 7.000 jaar oud.

Tijdens de Edoperiode is er flink gekapt in de bossen van het eiland. Inmiddels is de schade daarvan hersteld en is een groot gedeelte van Yakushima nationaal park geworden. Het gedeelte met de oudste ceder bomen is zelfs beschermd als Werelderfgoed.

De hoogste berg van het eiland is zo’n 2.000 meter hoog en in combinatie met de subtropische zeelucht zorgt dit voor veel regen. Het regent vrijwel iedere dag wel even op Yakushima, met name in het beboste binnenland. Het zijn vaak korte, lichte buien die welkome verkoeling brengen.

Om naar Yakushima te reizen kun je kiezen tussen boot en vliegtuig. Vanaf Fukuoka en Osaka vertrekt één vlucht per dag naar het eiland. Vanaf Kagoshima vertrekt één keer per dag een autoveer, maar de meest interessante manier om te reizen is per draagvleugelboot. Een enkele reis duurt 2 á 3 uur, afhankelijk van het aantal stops, en kost ¥ 8.300.

Te zien in Yakushima

Jomonsugi

Op het eiland Yakushima, ten zuiden van Kagoshima, staan de oudste bomen van Japan. De cederbomen die op het eiland groeien worden liefkozend Yakusugi genoemd, een samentrekking van Yaku(shima) en sugi wat ceder betekent in het Japans. De meeste Yakusugi zijn zo’n 1.000 jaar oud. Jomonsugi is het oudste exemplaar en is een stuk ouder. Deskundigen schatten de leeftijd van de boom op ergens tussen 2.000 en 7.200 jaar oud.

Wat de leeftijd van de Jomonsugi ook is, het is in ieder geval duidelijk dat de boom al op Yakushima groeide in de Jomonperiode. Vandaar de naam.

Met een hoogte van 25 meter is de Jomonsugi niet echt hoog. De dikke stam met een doorsnee van ruim 5 meter zorgt er desalniettemin voor dat je met veel respect naar de oudste boom van Japan kijkt.

Door de eeuwen heen zijn cederbomen in Japan altijd populair geweest onder houtbewerkers. Ook op het eiland van Yakushima werd in voorgaande eeuwen behoorlijk gekapt. Dat de Jomonsugi aan de handen van de houthakkers ontsnapt is heeft de boom te danken aan zijn grillige vormen. Als je hier staat vraag je je wel af hoeveel nog veel oudere bomen hier ooit zonder pardon geveld zijn.

Op de wandeling naar de Jomonsugi kom je langs een aantal van de meest beroemde Yakusugi van het eiland. Zo zijn er de Meotosugi, twee bomen die wel wat weg hebben van een man en een vrouw die elkaar omhelzen. De Daiosugi is een van de grootste bomen van Yakushima.

Je moet er wel wat voor over hebben om een boom van misschien wel 7.200 jaar oud te zien. Over de wandeling heen en terug doe je al snel 10 uur. Om voor de avond terug te zijn moet je dus vroeg beginnen. Het eerste gedeelte van de wandeling loopt langs een oude spoorlijn waar een heel enkele keer nog een trein over rijdt. Het tweede gedeelte van de wandeling voert over een combinatie van wandelpaden, trappen en boardwalks.

Als 10 uur wandelen op één dag te veel voor je is kun je bij de Jomonsugi overnachten Takatsuka Hut of de iets nieuwere Shin Takatsuka Hut.

Shiratani Unsuikyo

Het ravijn Shiratani Unsuikyo is een natuurpark op het eiland Yakushima, ten zuiden van Kyushu. Bezoekers komen naar Yakushima om 1.000 jaar oude ceders in de regenwouden te bewonderen. In Shiratani Unsuikyo zijn de eeuwenoude bomen relatief makkelijk te bereiken.

De oude ceders van Yakushima worden vaak liefkozend Yakusugi genoemd. Yaku van Yakushima. Sugi is het Japanse woord voor ceder. Het gaat zelfs zo ver dat iedere Yakusugi een eigen naam heeft. In Shiratani Unsuikyo vind je onder andere Nidaiosugi, Kugurisugi en Yayoisugi.

Het natuurpark van Shiratani Unsuikyo wordt doorkruist door een goed onderhouden netwerk van wandelpaden. Je kunt kiezen uit een aantal bewegwijzerde routes, variërend in duur van 1 tot 5 uur. Het staat je uiteraard ook vrij om zelf je eigen route te kiezen, zolang je op de paden blijft.

Leuk om te weten is dat een gedeelte van het ravijn inspiratie was voor film Prinses Mononoke van de bekende Japanse animatiestudio Studio Ghibli. Hoofdtekenaar Kazuo Oga heeft hier dagen in het bos zitten tekenen en schetsen.

Vanuit Shiratani Unsuikyo kun je, als je wilt, naar Jomonsugi wandelen. Dat is de oudste Yakusugi op het eiland en heeft een geschatte leeftijd van ergens tussen de 2.000 en 7.200 jaar oud. Deze wandeling, heen en terug, neemt al snel 12 uur in beslag.

Ervaar Japan offline