Jomonsugi

Op het eiland Yakushima, ten zuiden van Kagoshima, staan de oudste bomen van Japan. De cederbomen die op het eiland groeien worden liefkozend Yakusugi genoemd, een samentrekking van Yaku(shima) en sugi wat ceder betekent in het Japans. De meeste Yakusugi zijn zo’n 1.000 jaar oud. Jomonsugi is het oudste exemplaar en is een stuk ouder. Deskundigen schatten de leeftijd van de boom op ergens tussen 2.000 en 7.200 jaar oud.

Wat de leeftijd van de Jomonsugi ook is, het is in ieder geval duidelijk dat de boom al op Yakushima groeide in de Jomonperiode. Vandaar de naam.

Met een hoogte van 25 meter is de Jomonsugi niet echt hoog. De dikke stam met een doorsnee van ruim 5 meter zorgt er desalniettemin voor dat je met veel respect naar de oudste boom van Japan kijkt.

Door de eeuwen heen zijn cederbomen in Japan altijd populair geweest onder houtbewerkers. Ook op het eiland van Yakushima werd in voorgaande eeuwen behoorlijk gekapt. Dat de Jomonsugi aan de handen van de houthakkers ontsnapt is heeft de boom te danken aan zijn grillige vormen. Als je hier staat vraag je je wel af hoeveel nog veel oudere bomen hier ooit zonder pardon geveld zijn.

Op de wandeling naar de Jomonsugi kom je langs een aantal van de meest beroemde Yakusugi van het eiland. Zo zijn er de Meotosugi, twee bomen die wel wat weg hebben van een man en een vrouw die elkaar omhelzen. De Daiosugi is een van de grootste bomen van Yakushima.

Je moet er wel wat voor over hebben om een boom van misschien wel 7.200 jaar oud te zien. Over de wandeling heen en terug doe je al snel 10 uur. Om voor de avond terug te zijn moet je dus vroeg beginnen. Het eerste gedeelte van de wandeling loopt langs een oude spoorlijn waar een heel enkele keer nog een trein over rijdt. Het tweede gedeelte van de wandeling voert over een combinatie van wandelpaden, trappen en boardwalks.

Als 10 uur wandelen op één dag te veel voor je is kun je bij de Jomonsugi overnachten Takatsuka Hut of de iets nieuwere Shin Takatsuka Hut.

Bereikbaarheid

Evenementen

Geen evenementen gepland.

Tickets & tours

Zoek tours

Bezoek Jomonsugi

Beoordeling