Okinawa reisgids

Het eiland Okinawa is het centrum van het voormalige koninkrijk van de Ryukyu Eilanden. Tegenwoordig is het eiland het economische centrum van de gelijknamige prefectuur. Vanwege het tropische klimaat wordt Okinawawel eens vergeleken met de eilanden van Hawaii. Zon, zee en strand zijn dan ook belangrijke trekpleisters.

Ook als je geen zonaanbidder bent is er genoeg te doen op Okinawa. Naha, de hoofdstad van de prefectuur, ligt op het hoofdeiland en is met zo’n 300.000 inwoners een levendige stad.

Voordat de Ryukyu Eilanden door Japan geannexeerd werden was Naha al de hoofdstad van dit koninkrijk. Er is nog aardig wat geschiedenis te vinden uit die tijd. Het hoogtepunt op dat gebied is, helaas deels verwoest, Kasteel Shuri. Ook leuk om te zien is de wijk Tsuboya. Hier wordt nog steeds op traditionele wijze aardewerk vervaardigd.

Te zien in Okinawa

Kasteel Shuri

Wat nu Okinawa heet was vroeger het Koninkrijk Riukiu. In de hoofdstad Shuri stond het kasteel van de koning. Tegenwoordig is Shuri onderdeel van Naha, de hoofdstad van Okinawa. Tot 1879 was Kasteel Shuri de zetel van een klein maar machtig eilandenrijk. In 1879 werd het koninkrijk ingelijfd door Japan er werd het de prefectuur Okinawa.

Kasteel Shuri werd oorspronkelijk gebouwd rond het jaar 1300 en speelde een belangrijke rol in de unificatie van het eiland, dat tot dat moment door rivaliserende stammen bewoond werd. Door de eeuwen heen is het kasteel een aantal keer beschadigd geraakt en afgebrand. De laatste keer dat dat gebeurde was tijdens de Slag om Okinawa in 1945. Hoewel ze er authentiek uitzien stammen de huidige gebouwen uit 1992.

Het belangrijkste gebouw van Kasteel Shuri is het hoofdgebouw Seiden. In tegenstelling tot veel Japanse kastelen is het hoofdgebouw niet wit maar rood. Bovendien is Seiden prachtig gedecoreerd en wordt gezien als mooiste gebouw in Okinawa.

Kokusaidori

Kokusaidori is de hoofdstraat van Naha, de hoofdstad van Okinawa. De naam Kokusaidori betekent Internationale Straat en komt van het “Ernie Pyle International Theater”, een theater dat aan deze straat gebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog.

Het gebied rond de 2 kilometer lange Kokusaidori is het belangrijkste winkelgebied van de stad. Vanaf de hoofdstraat takken een aantal zijstraten af die ook gevuld zijn met winkels.

Kokusaidori begint bij de Naha Bus Terminal. Je vindt er hotels, restaurants en warenhuizen. Veel van de winkels zijn open tot 11 uur ’s avonds en in veel van de restaurants wordt live Okinawaanse muziek gespeeld.

Tsuboya

De charmante wijk Tsuboya in Naha, de hoofdstad van Okinawa, is het hart van de traditionele pottenbakkers waar de eilanden bekend om staan. Voordat Okinawa in 1879 een prefectuur van Japan werd vormden de eilanden het Riukiu Koninkrijk. Het was ruim voor die tijd, in de hoogtijdagen van het koninkrijk, dat de eerste pottenbakkers zich in Tsuboya vestigden.

Het Tsuboya Pottery Museum vertelt bezoekers over de geschiedenis van het pottenbakkersgilde van Okinawa en in de Yachimun Straat vind je een hoop charmante winkeltjes en restaurantjes die Tsuboya haar karakter geven.

Hoewel het gilde een behoorlijke klap opliep tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de veerkracht van de eilanders ervoor gezorgd dat dat niet het einde van een traditie betekende. Ook vandaag de dag nog bakken tientallen pottenbakkers dagelijks op traditionele wijze hun karakteristieke Tsuboya aardewerk.

Het aardewerk wat hier geproduceerd wordt valt onder één van twee categorieën: arayachi of joyachi. Arayachi is ongeglazuurd aardewerk dat met name gebruikt wordt voor grote stukken, zoals potten voor het bewaren van gedistilleerde rijstwijn. Joyachi is wel geglazuurd en veel kleurrijker. Dit type aardewerk dient hoofdzakelijk een decoratief doel.