Shiwaku Eilanden

De Shiwaku Eilanden is een archipel van bijna 30 kleine eilanden voor de kust van Marugame op het eiland Shikoku. De eilanden vormden vroeger de belangrijkste handelsroute tussen het vasteland van Honshu en Shikoku. De stroom aan goederen zorgde voor een stroom aan belastinginkomsten waardoor de Shiwaku Eilanden buitengewoon welvarend waren.

Honjima

Het eiland Honjima is het op een na grootste en meest ontwikkelde van de Shiwaku Eilanden. Tijdens de hoogtijdagen van de handelsroute was Honjima het machtscentrum van de archipel. De Shiwaku Navy, een leger van bijzonder getalenteerde zeilvaarders, had hier eeuwenlang de controle. In 1500 recruteerde de shogun Toyotomi Hideyoshi de Shiwaku Navy voor gevechten in Kyushu en Korea. Toen de oorlogen gewonnen waren beloonde de shogun de troepen met officiële zeggenschap over de Shiwaku Eilanden.

Nu de archipel officieel onder bevriend bestuur waren opende de regering van Toyotomi Hideyoshi een kantoor op de Honjima. Dit kantoor, Shiwaku Kinbansho genaamd, is bewaard gebleven en is toegankelijk voor bezoekers.

Aan de noordoost kust van Honjima ligt het schilderachtige dorpje Kasashima. Tijdens de Edoperiode werden hier de schepen gebouwd die de Shiwaku Eilanden van handel voorzagen. Zo’n 20 houten huizen uit die tijd zijn bewaard gebleven. De meesten hiervan zijn in gebruik als woning, 3 ervan zijn echter open voor bezoekers.

Honjima is onderdeel van de Setouchi Triënnale, een jaarlijks kunstfestival waaraan een aantal eilanden in de Japanse Binnenzee meedoen, waaronder ook Naoshima. In Honjima Haven staan een aantal permanente kunstinstallaties die het hele jaar door bezocht kunnen worden.

Honjima is per ferry te bereiken vanaf zowel Marugame op Shikoku als Kojima op Honshu. Beide havens zijn goed bereikbaar per trein en vanaf beide havens duurt een overtocht ongeveer een half uur. Vanaf Marugame vertrekt 8 maal per dag een veerboot en een enkele reis kost ¥ 550. Vanaf Kojima betaal je ¥ 640 voor een enkeltje en kun je 4 keer per dag de oversteek maken.

Bereikbaarheid

Evenementen

Geen evenementen gepland.

Tickets & tours

Zoek tours

Bezoek Shiwaku Eilanden

Beoordeling