Matsuyama is de grootste stad op het eiland Shikoku en de hoofdstad van Ehime. De stad geniet nationale bekendheid vanwege het boek “Botchan”. Het boek beschrijf Matsuyama tijdens de turbulente tijden na de Meiji-restauratie en is nog steeds een vitaal onderdeel van de geschiedenislessen op Japanse scholen.

De baden van Dogo Onsen, een van de oudste onsen resorts van Japan, komen veelvuldig voor in Botchan. Hoewel de baden zelf relatief eenvoudig zijn is het gebouw zonder overdrijven majestueus. Nog steeds komen veel toeristen naar Matsuyama om te genieten van de baden van Dogo Onsen.

In het hart van Matsuyama ligt het kasteel, een van de 12 nog staande originele kastelen van Japan. Door de ligging op een heuvel is het kasteel vanuit vrijwel de hele stad te zien en kun je vanuit het kasteel genieten van uitzichten over de hele stad.

Te zien in Matsuyama

Dogo Onsen

Dogo Onsen is een onsen resort in de stad Matsuyama op het eiland Shikoku. Het is een van de oudste kuuroorden van Japan en heft een geschiedenis bijna 1.500 jaar terug gaat. Dogo Onsen speelt een rol in het boek “Botchan” over de rumoerige tijden die Japan teisteren na het begin van de Meiji-restauratie.

Dogo Onsen is de naam van de warmwaterbron die het kuuroord voedt. Het badhuis waar je van het water kunt genieten heet Dogo Onsen Honkan. Het huidige badhuis dateert uit 1894 toen de burgemeester van Dogo Yunomachi, het dorpje rond de bron, het liet bouwen. Tegenwoordig zijn Dogo Onsenen Dogo Yunomachi opgeslokt door de grote stad Matsuyama maar de wijk heeft wel zijn eigen unieke resort-achtige karakter behouden. Badgasten wandelen er over straat in de yukata-gewaden die ze na het baden aantrekken.

Dogo Onsen Honkan bestaat uit drie verdiepingen zodat de badgasten optimaal verdeelt kunnen worden. Toch is het op piekmomenten zo druk dat er een rij staat voor de deur. Het interieur is een wirwar aan gangen en trappen die de kleedruimtes en baden met elkaar verbinden.

Behalve Dogo Onsen Honkan vindt je in het gebied een tweede badhuis Tsubaki no Yu, een overdekte winkelstraat, een keur aan tempels en heiligdommen en natuurlijk een hoop eetgelegenheden.

Kasteel Matsuyama

Kasteel Matsuyama is een van de 12 originele kastelen van Japan. Dit zijn de enige 12 kastelen die de turbulentie rond de Meiji-restauratie hebben overleefd. Bovendien is het een van de meest complexe en interessante van de 12. Het kasteel ligt boven op een berg in het centrum van de stad Matsuyama, de hoofdstad van Ehime. Het is de perfecte plek voor een prachtig uitzicht over de stad en de Japanse Binnenzee. Met name in de lente is een bezoek aan Kasteel Matsuyamaspectaculair, met dank aan de ruim 200 kersenbomen die het kasteel in een roze gloed van bloeiende bloesem dopen.

Kasteel Matsuyama werd gebouwd tussen 1604 en 1642. Twee eeuwen lang was het in handen van één familie en is het slechts één keer behoorlijk beschadigd geraakt. Het hoofdgebouw bestond oorspronkelijk uit vijf verdiepingen maar werd in 1820 vervangen door een gebouw met drie verdiepingen nadat de bliksem het gebouw verwoest had.

Na Kasteel Himeji is Kasteel Matsuyama het grootste en meest complexe kasteel van Japan. Het is een uitstekend voorbeeld van een feodaal kasteel met een uitstekend verdedigbare positie. Gebouwd boven op een berg het kasteel wordt omringd door een muur met een aantal oorspronkelijk zwaar verdedigde poorten.

Ondanks de ligging is Kasteel Matsuyama gemakkelijk te bereiken. Een kabelbaan brengt bezoekers de berg op, maar wandel je liever naar de top dan kan dat in ongeveer 15 minuten.

Matsuyama Castle
De stoeltjeslift brengt bezoekers naar Kasteel Matsuyama. Afbeelding via sean onder CC BY-SA licentie.

Ervaar Japan offline