Naoshima reisgids

Het eiland Naoshima in de Japanse Binnenzee staat vooral bekend moderne kunst. Het eiland is onderdeel van de prefectuur Kagawa en heeft door haar ligging een klimaat wat te vergelijken is met dat rond de Middellandse Zee. Zodoende is de de moderne kunst die jaarlijks veel bezoekers naar het eiland trekt niet beperkt tot musea maar ook veel buiten te vinden.

Omdat Naoshima zich als kunsteiland profileert hebben zich er redelijk wat kunstenaars gevestigd. Gecombineerd met het klimaat en de landelijkheid geeft dit het eiland een ontspannen sfeer en is het een prettige afwisselen van grote steden als Tokyo en Osaka.

Veel van de musea en kunst installaties op het eiland zijn gebouwd en worden onderhouden door het bedrijf Benesse Corporation, het Japanse moederbedrijf van onder andere het taleninstituut Berlitz dat ook in Nederland actief is. Onder de musea die door Benesse onderhouden worden horen het Chichu Art Museum en het Lee Ufan Museum. Dat Benesse uitgerekend voor Naoshima heeft gekozen heeft onder andere te maken met het feit dat het hoofdkantoor in Okayama ligt, de dichtstbijzijnde grote stad.

Openbaar vervoer

Hoewel Naoshima officiëel bij Shikoku hoort, is de makkelijkste manier om er te komen vanaf het hoofdeiland Honshu. Op het eiland zelf rijden een aantal bussen.

Ferry

Neem de JR Uno lijn (Japan Rail Pass geldig) vanaf Okayama Station naar het eindstation Uno. Vanaf de ferry terminal tegenover het station vertrekken de ferries naar Miyanoura en Honmura. De meeste bezoekers kiezen ervoor om naar Miyanoura te reizen. De ferry terminal daar heeft een aantal handige faciliteiten. In de terminal zitten een informatie centrum, fietsverhuur en bagagekluizen. Bovendien is Miyanoura het belangrijkste transport knooppunt van het eiland. Honmura heeft minder faciliteiten en wordt minder vaak bediend door ferries.

Bus

Vanaf Miyanoura rijdt er een lijnbus via Honmura naar de halte Tsutsujiso. Vanaf hier rijdt een gratis shuttle bus naar het Benesse House, het Lee Unfan Museum en het Chichu Art Museum. Verblijf je in het hotel gedeelte van Benesse House dan kan je bovendien gebruik maken van de gratis shuttle bus tussen de havens en het hotel.

Te zien in Naoshima
Bestemming in beeld