Sendai reisgids

Met ruim 1 miljoen inwoners is Sendai verre weg de grootste stad van de Tohoku regio, het gedeelte van Honshu ten noorden van Tokyo. De stad is bovendien een van de 15 grootste steden van Japan. Het moderne Sendaiwerd in 1600 gesticht door Date Masamune, een van de machtigste landheren van Japan. Veel van de geschiedenis van de stad, en dus de bezienswaardigheden, hebben op de een of andere manier iets te maken met de Masamune familie.

Sendai was de zwaarst getroffen grote stad na de aardbeving van 11 maart 2011. De daaropvolgende tsunami zette onder andere het vliegveld onder water en verwoestte de aan zee gelegen wijken van de stad. Het toerisme heeft na de aardbeving de stad een economische boost gegeven wat hielp bij de wederopbouw.

Te zien in Sendai

Sendai Tanabata Matsuri

In de zomermaanden kom je overal in Japan festivals tegen georganiseerd door lokale Shinto Heiligdommen. Een van de grootste festivals in de Tohoku regio is het Sendai Tanabata Matsuri festival.

Je vindt tanabata festivals, ook wel “sterren festivals” genoemd, overal in Japan. Traditioneel vindt tanabata plaats op de 7de dag van de 7de maand van de maankalender. Omdat de maankalender en de zonkalender die wij gebruiken niet helemaal gelijk lopen verschuift de datum ieder jaar een paar dagen. In Sendai wordt het festival vast gevierd van 6 t/m 8 augustus. In deze periode zijn er in de hele stad festiviteiten.

Het hoogtepunt van het Sendai Tanabata Matsuri zijn de kleurige octopus-achtige versieringen die in de winkelstraten worden opgehangen. De versieringen worden met de hand gemaakt van bamboe en washi papier. De lokale middenstand, scholen en buurtcentra dragen allemaal een steentje bij.

Samen met het Nebuta Matsuri in Aomori en het Kanto Matsuri in Akita vormt het Sendai Tanabata Matsuri de Tohoku Sandai Matsuri, de Drie Grote Festivals van Tohoku.