Reizen per trein

De trein is het belangrijkste vervoermiddel van Japan. De vier grote eilanden van Japan – Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu – hebben een zeer uitgebreid spoornetwerk dat vrijwel alle steden en dorpen met elkaar verbindt. Er ligt meer dan 27.000 kilometer spoor in Japan. Zo’n 70% van het Japanse spoor is eigendom van de Japan Rail Group, kortweg JR. De overige 30% is eigendom van een meer dan 100 private spoorwegmaatschappijen, elk met eigen rails.

Elke maatschappij ontwerpt en bouwt eigen treinstellen, zelfs met verschillende ontwerpen voor verschillende lijnen binnen het eigen netwerk. Je kunt je voorstellen dat met zo’n grote hoeveelheid spoorwegmaatschappijen Japan een paradijs is voor treinliefhebbers.

JR

JR is ontstaan in 1987 toen het noodlijdende Japanese National Railways (JNR) door de overheid werd geprivatiseerd. De JR Group bestaat uit zes regio-gebonden passagiersvervoerders – JR Hokkaido, JR East, JR Central, JR West, JR Shikoku en JR Kyushi – en één nationale vrachtvervoerder.

Iedere regio-gebonden vervoerder zorgt voor een groot gedeelte van het forensenverkeer is hun eigen regio’s. De verschillende onderdelen van JR werken samen op het gebied van interregionaal vervoer, zoals een aantal nachttreinen en de Shinkansen.

De Japan Rail Pass is een uitstekende manier om voor een vast bedrag een aantal dagen onbeperkt gebruik te kunnen maken van een gedeelte of het hele JR netwerk.

Japan Railways

Private operators

Naast het JR netwerk zijn er tientallen grote en kleine private spoorwegmaatschappijen actief in Japan. Sommigen verzorgen tientallen lijnen, anderen slechts een enkele lijn van soms niet langer dan een paar kilometer. Hieronder de belangrijkste operators per regio:

Tokyo en omgeving

Nagoya en omgeving

Kyoto, Osaka en Kobe

Kyushu