Reisklassen in Japanse treinen

Reisklassen in Japanse treinen

In Nederland zijn alle treinen verdeeld in 1e klas en 2e klas. In Japanse forenzentreinen bestaat dat onderscheid niet. Er is één reisklasse waar iedere reiziger gebruik van maakt. Voor treinvervoer over langere afstanden is er wel een onderscheid in reisklasse.

Voor langere afstanden kies je in Japan voor een Limited Express of een Super Express. Limited Express treinen rijden over hetzelfde spoor als reguliere forenzentreinen met een maximum snelheid van 160 kilometer per uur. Super Express treinen, ook wel Shinkansen genoemd, rijden op hoge snelheid op een apart spoorwegennet. De snelheid kan oplopen tot 320 kilometer per uur.

In Limited Express en Super Express treinen is voor een groot gedeelte van de zitplaatsen een stoelreservering nodig. Je kunt daarbij kiezen uit twee reisklassen. Ordinary Class is wat we in Nederland kennen als 2e klas. Green Class is een luxe upgrade met ruimere stoelen.

Ordinary Class

De 2e klas in Japanse lange afstandstreinen heet Ordinary Class, de Gewone Klasse dus. In deze reisklasse reis je comfortabel door heel Japan. Je hebt redelijk wat beenruimte en de stoelen kun je een beetje naar achteren laten leunen.

In Ordinary Class is een gedeelte van de zitplaatsen beschikbaar om te reserveren. Je hebt dan gegarandeerd een zitplaats. Ook is er een gedeelte waar je zonder stoelreservering mag gaan zitten waar je wilt. Heb je geen tijd gehad om een stoelreservering te maken voor vertrek dan kun je in het vrije gedeelte een stoel uitzoeken. Zitplaatsen zijn niet gegarandeerd en als het druk is moet men wel eens staan.

Met de Japan Rail Pass kun je kosteloos stoelreserveringen maken. Dit doe je bij een groen loket op de grotere JR stations.

Green Class

Vrijwel alle lange afstandstreinen in Japan hebben een luxe reisklasse die Green Class genoemd wordt. In Green Class zijn de stoelen breder, hoger en zachter. Je hebt meer beenruimte en meer privacy.

Met de Japan Rail Pass kunt je gebruik maken van Green Class rijtuigen als je een Green Class Pass hebt. Deze versie van de Japan Rail Pass is uiteraard duurder dan de reguliere versie. Wel reis je op de meest comfortabele manier door Japan.