Een Japans werkvisum aanvragen

Een Japans werkvisum aanvragen

Als je in Japan wilt werken en je bent geen Japans staatsburger dan heb je een werkvisum nodig. Hier lees je precies hoe je aan zo’n visum komt.

  • Een sponsor
  • Certificate of Eligibility
  • Aanvraag indienen
  • Visum ophalen

De sponsor

Om te beginnen zul je een sponsor moeten hebben. Je kunt hiervoor trouwen met een Japans staatsburger, maar dat is wellicht niet de meest eenvoudige manier. Wij richten ons hier op de ervaring om in Japan te werken, en gelukkig kan ook een werkgever optreden als sponsor. Zodra je een contract getekend hebt bij een van de bedrijven die op deze site beschreven staan (of elk ander in Japan gevestigd bedrijf) wordt het bedrijf jouw sponsor.

Het Certificate of Eligibility

Als je eenmaal een sponsor hebt dan zal die de eerste stap moeten zetten in het proces van de visumaanvraag. De sponsor vraagt bij het Japanse Minestry of Foreign Affair (kortweg MOFA) een zogenoemd Certificate of Eligibility aan. Hiermee geeft je sponsor aan garant te staan voor jou.

Je aanvraag indienen

Als je sponsor bericht heeft gekregen van het MOFA dat ze de aanvraag goedgekeurd hebben ontvang je het Certificate of Eligibility en visum aanvraagformulier van je sponsor. Je dient dit formulier volledig in te vullen en beide documenten in te leveren bij de Japanse Ambassade.

Het visum ophalen

Als de ambassade je aanvraag verwerkt heeft verwerkt krijg je bericht dat je je visum kunt komen ophalen.

Dit hele proces neemt ongeveer 2 maanden in beslag. Het goede nieuws is dat er geen kosten verbonden zijn aan de visum aanvraag.

Je hebt nu een sticker in je paspoort waar je Japan één keer mee binnen komt. Als je eenmaal binnen bent en je bent gesetteld in je appartement moet je je zo snel mogelijk melden bij het gemeentehuis om de eenmalige toegang om te laten zetten in een verblijfsvergunning, die in Japan Alien Registration genoemd wordt. Om niet elke keer deze hele procedure te hoeven doorlopen kun je bij de Immigration Office in jouw regio een re-entry permit in je paspoort laten plakken.